zondag 14 april 2024
25 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
0
(0)

Jaarverslag aan voorzitter Assemblee en President aangeboden

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de ...

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft aan het wettelijk voorschrift voldaan dat voorschrijft dat het  jaarverslag aan de voorzitter van de assemblée en aan de President van de Republiek Suriname moet worden overhandigd. Assemblee voorzitter Marinus Bee en President Chandrikapersad Santokhi hebben het jaarverslag 2021 ontvangen van OKB-voorzitter, Samseerali Sheikh-Alibaks.

Bij de overhandiging van het jaarverslag aan de assembléevoorzitter waren aanwezig de Secretaris en het plaatsvervangend lid van het OKB. Er is belangrijke informatie uitgewisseld en de uitgestippelde werkzaamheden van het OKB werden kort besproken. Het OKB is ingesteld bij de Kiesregeling, houdt toezicht op de algemene, vrije en geheime verkiezingen en stelt de uitslag van de verkiezingen voor de samenleving bindend vast. “Het werk gaat gedurende de periode tussen twee nationale verkiezingen gewoon door”, stelt OKB voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks.

Sheikh-Alibaks stelt dat er in deze periode significante werkzaamheden zijn verricht door het het OKB zoals het houden van toezicht op post-electorate projecten die uitgevoerd zijn of nog in uitvoering zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook het uitvoeren van controles op het kiezersregister, het trainen van het OKB-team, het participeren in virtuele trainingen, workshops en summits van internationale organisaties en het deelnemen aan waarnemersmissies in de verkiezingen van andere landen, zijn daar deel van.

De Commissie Wetgeving van het OKB is in 2021 gestart met het doorlichten oftewel het evalueren van de verkiezingswetgeving. Na afronding zullen de uitkomsten daarvan met aanbevelingen worden voorgelegd aan de Regering en de DNA. De commissie heeft ook een onderzoek gestart over drietal verkiezingsgerelateerde onderwerpen. De Commissie CBB van het OKB heeft ook het voorwerk reeds verricht om haar on-site controle werkzaamheden op een effectieve wijze te kunnen verrichten op de diverse afdelingen en wijkkantoren van het CBB. In 2021 heeft zij slechts beperkt die controles kunnen uitvoeren vanwege Covid-19.

“Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam als het gaat om de organisatie van verkiezingen. Het hoog houden daarvan is van eminent belang voor ons allen. Constructieve en optimale samenwerking met alle verkiezingsstakeholders is daarbij essentieel”, concludeert OKB-Voorzitter Sheikh-Alibaks.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJaarverslag aan voorzitter Assemblee en President aangeboden