donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
4
(1)

Jaarlijkse herdenking Trefossa met hoogwaardigheidsbekleders

lees ook ...

Roofoverval op goudveld mislukt

Politiebureau Brokopondo en het Regio Bijstandsteam Midden hebben in samenwerking de verdachten Piendjel P. (24), Rivaldo P. (19) en Revelino R. (21) aangehouden op het aanmeersteiger bij het stuwmeer...

De 105e geboortedag van de grote Surinaamse dichter Henri Frans de Ziel werd op 15 januari plechtig herdacht door de gelijknamige stichting. Henri Frans de Ziel met als pseudoniem Trefossa heeft een groot oeuvre op zijn naam staan, waaronder ook het eerste couplet van het Surinaamse volkslied. Trefossa schreef prachtige gedichten die tot nu toe tot het gevoel en tot de verbeelding spreken. Daarnaast zijn ze ook prachtig in vorm en rijm en kunnen gerust tot klassiek werk gerekend worden. Aanwezig bij de jaarlijkse herdenking waren onder andere  president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en parlementsvoorzitter Marinus Bee.

De bijeenkomst vond plaats nabij het Trefossa-borstbeeld aan de oostzijde van het presidentieel paleis. Johan Roozer, voorzitter van de Henri Frans de Ziel-stichting heeft bij deze gelegenheid de bijdrage benadrukt die de dichter heeft geleverd aan het verheffen van het ‘Sranan’. Roozer sprak van “eerbetoon aan een Surinamer die meer dan alleen zijn sporen heeft achtergelaten.”

Parlementsvoorzitter Bee benadrukte dat Suriname Trefossa die waardering die hij verdient nog steeds schuldig is. De dichter heeft zijn grote bijdrage geleverd aan het voortbestaan van het Sranan als deel van de Surinaamse cultuur. “Uit zijn werken blijkt dat hij een van de grote pilaren is, dat we leven in eenheid met behoud van cultuur.”

“Trefossa heeft ons een van de nationale symbolen gegeven”, merkte vicepresident Brunswijk op. Hij zei dat het 61 jaar geleden geschreven eerste couplet van het volkslied vol inspiratie zit met een indringende, maar ook dankbare opdracht aan alle Surinamers. De vicepresident ziet het als zijn plicht om Surinamers te inspireren om de inhoud van het volkslied steeds in gedachten te hebben en zoals Trefossa het aangeeft, ook ernaar te leven.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJaarlijkse herdenking Trefossa met hoogwaardigheidsbekleders