maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Italië zoekt samenwerking met Caribisch gebied voor duurzame ontwikkelingsprojecten

lees ook ...

Brunswijk: “2000 personen al geregistreerd voor PL-massameet...

De politieke partij Pertjajah Luhur (PL) zal op zaterdag 25 mei 2024 een massameeting organiseren in haar partijcentrum te Beekhuizen. Deze bijeenkomst zal ook worden ondersteund door hun coalitiepart...

Italië heeft zijn intentie uitgesproken om de banden met Caribische landen te versterken door deelname aan de conferentie van de Associatie van Caribische Staten (ACS), gehouden van 6-9 mei in Suriname. Uberto Vanni d’Archirafi, speciale gezant voor de Caribische landen van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, benadrukte de vastberadenheid van Italië om zijn betrokkenheid in de regio te verdiepen.

Hoewel Italië geen lid is van de ACS, heeft het de afgelopen tien jaar actief geprobeerd relaties op te bouwen met de Caribische landen. Een concreet voorbeeld van deze inzet is de verstrekking van 50 miljoen euro aan “zachte leningen” twee jaar geleden voor duurzame ontwikkelingsprojecten in het Caribisch gebied.

D’Archirafi legde uit dat deze leningen beschikbaar zijn voor bedrijven uit de private sector in het Caribisch gebied, die projectvoorstellen kunnen indienen bij de Caribische Ontwikkelingsbank voor financiering. Daarnaast werd een memorandum of understanding ondertekend tussen de minister van Milieu in Italië en het Caribisch gebied, gericht op financiering van projecten op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid.

D’Archirafi benadrukte ook de ambitie om de samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie te versterken, met name door het bijeenbrengen van universiteiten uit Italië en het Caribisch gebied. Hij gelooft sterk in het bestrijden van armoede door middel van kennis, en pleit daarom voor samenwerking met wetenschappelijke instellingen in het Caribisch gebied om opleidingsprogramma’s en cursussen op te zetten.

Tijdens de ACS-conferentie had d’Archirafi een bilaterale ontmoeting met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), waarbij de mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen Italië en Suriname werden besproken.

D’Archirafi sprak ook zijn hoop uit dat de behoeften van de deelnemende landen tijdens de conferentie zouden worden aangepakt, en benadrukte de noodzaak van verbeterde transport- en communicatiemogelijkheden binnen de Caribische regio. Hij beloofde zijn inspanningen te richten op het verkennen van Italiaanse expertise op het gebied van scheepsbouw en scheepvaart, om te zien hoe deze kennis kan worden toegepast in de Caribische landen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameItalië zoekt samenwerking met Caribisch gebied voor duurzame ontwikkelingsprojecten