Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

ISDB wil brug tussen Suriname en Guyana financieren

Geplaatst

op

Het idee voor een brug over de Corantijnrivier, die de landen Suriname en Guyana met elkaar moet verbinden speelt al jaren. Tot op heden is het plan nooit uitgevoerd, maar nu gaat daar wellicht verandering in komen. De Islamitische Ontwikkelingsbank (ISDB) is bereid om de brug over de rivier te financieren.

De Organisatie voor Islamitische Cooperatie (OIC), de moederorganisatie van de ISDB en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) zijn al ruime tijd in gesprek over het uitvoeren en het financieren van meerdere grote infrastructurele projecten aan de noordkust van Zuid-Amerika, waaronder dus de brug over de Corantijnrivier. De brug tussen beide landen zou moeten zorgen voor meer samenwerking en handel. De brug zou samen met meer nieuw te bouwen wegen en bruggen een route moeten vormen voor goederentransport van en naar Noord-Brazilië. De brug over de rivier zou dus een belangrijke schakelfunctie in dit traject kunnen vormen. Lokaal gezien zou de brug ook voor Suriname en Guyana veel mogelijkheden kunnen bieden. Zo zouden de landen gebruik van elkaars havens kunnen maken als de brug de landen met elkaar verbind. Suriname hoopt daarnaast ook op een grotere toestroom van toeristen die over de brug komen om het land te bezoeken.

Al jaren worden er plannen gemaakt voor een brug over de Corantijnrivier, maar pas sinds 2010 kreeg dit idee meer vorm. Ballast Nedam werd door de regering van Suriname benaderd om de brug te bouwen. Alleen waren er nooit genoeg financiële middelen om dit project te doen slagen. Daarnaast waren er tussen Suriname en Guyana steeds discussies wie moest opdraaien voor de bouw en financiering van het project.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen