zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
4.2
(25)

Is de Nieuwe Beweging er al?

lees ook ...

Jenny Simons nieuwe NDP-voorzitter; Desi Bouterse nu erevoor...

Jennifer (Jenny) Simons is vanaf zaterdag de nieuwe voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste oppositiepartij in Suriname. Zij is hiermee niet alleen de eerste vrouwelijke vo...

De Nieuwe Beweging; daar hebben we al vaker horen praten. Iemand die het ook over de nieuwe beweging heeft is Peter Wolff. Hij is 53 jaar, heeft een financieel -economische achtergrond en werkt al meer dan 20 jaar bij een Grote financiele multinational. Hij heeft alle pina jaren vanaf het SAP in de jaren 90 van Suriname meegemaakt toen er met een normaal salaris van SF 1000 of 1500 nog geen 25 kilogram zak rijst gekocht kon worden. Peter Wolff ziet de inrichting van Suriname zo:

– Er moet een speciale belastingsopsporingsdienst komen om hout-en goudroof en   criminaliteit te bestrijden en belasting inkomsten te ordenen.                                          – Er moet een Fiscale Inlichtingendienst en Opsporingsdienst opgericht worden om Belastingontduiking en belasting fraude gericht aan te pakken.                                         – De Centrale Bank moet versterkt worden door nieuw geld uit te geven en nieuwe biljetten van SRD 500 en SRD1000 uit te geven.                                                              -Er moet werkgelegenheid gecreeerd worden door waarde toe te voegen aan onze fruit,  groenten en andere Surinaamse producten.                                                                     – Er moeten speciale onderwijsmethodes geintroduceerd worden om dropouts te voorkomen zodat iedereen een diploma op zijn vakgebied kan behalen.

Suriname zwanger van Staatsbedrijven

Onnodige staatsbedrijven moeten geprivatiseerd worden. Suriname heeft meer dan 100 staatsbedrijven (Telesur, EBS, SLM, SWM, Nationaal VervoersBedrijf, Staatsolie, Surgold etc.) En het doen herleven van oude staatsbedrijven zoals Bruijnzeel (in een commerciële vorm) of zelfs het Mariënburg suikerbedrijf nieuw leven inblazen. Er moet een mobiliteitsbureau opgericht worden: een mobiliteitsbureau is een instantie dat binnen de organisatie zoekt naar vacante functies waarvoor de werknemer in aanmerking komt. Hierdoor kunnen boventallige ambtenaren, gepast- beter betaald werk krijgen in het bedrijfsleven. We zouden beroepsbegeleidende (BBL) en Beroeps begeleidende (BBO) leerwegen moeten introduceren. Met deze moderne leerweg modellen krijgen jong en oud, drop outs, vroeg zwanger geraakten, niet gediplomeerden, niet geïnteresseerden in de traditionele scholen (MULO en LTS) de kans om toch of alsnog een erkend diploma in hun vak of richting te behalen.
Met het verlagen van de pensioenleeftijd in het ambtenarenapparaat kan er een groot aantal ambtenaren op natuurlijke wijze afgevloeid worden, zonder dat hun pensioen in gevaar komt.
Er kan een gedwongen afvloeiing met gouden handdruk gegeven worden en de mensen onder strenge voorwaarden een stuk grond en/of een afkoopsom aanbieden. Particuliere bedrijven die bruikbare ambtenaren in dienst willen nemen en opleiden (BBL model) zouden belastingkortingen en subsidies moeten krijgen. Het ondernemerschap moet gestimuleerd worden door gebruik te maken van ontwikkelingsfondsen van de overheid. Hierdoor kan er een boost worden gegeven aan ondernemende ambtenaren met creatieve ideeën en de productie verhoogd worden.

De zakelijke avonturen van de president

Ondanks de bar slechte financieel-economische situatie waar Suriname zich in bevindt, vindt president Chan Santokhi het toch nodig om ongeremd met familie en vrienden te blijven reizen. Al deze peperdure en zinloze buitenlandse reizen met zware delegaties worden zogenaamd ondernomen om investeerders voor Suriname te zoeken. Tot nu toe is het resultaat 0,0 en is de staat Suriname miljoenen US-dollars armer.
Dat de grote investeringsdeals die Santokhi in zijn droom heeft vaak niet tijdens officiële plechtigheden of conferenties worden gerealiseerd, heeft de Surinaamse president helaas nog niet door. En zeker niet met zijn alom aanwezige kooplustige vrouw als prominente partner onafscheidelijk aan zijn zij.
Suriname bevindt zich sinds het aantreden van deze regering economisch en politiek op een dood spoor. Eerst werd ervoor gezorgd dat aanverwanten van de familie Santokhi en de familie Brunswijk werden gepositioneerd op cruciale overheidsposten. Daarna werd met man en macht geprobeerd om de economische problemen en de hoge schulden het hoofd te bieden, door vrijwel elke voorbijvliegende vage investeringskans aan te grijpen of donkere constructies te bedenken om aan diasporageld te komen. Telkens blijkt weer dat men de kneepjes van het internationaal zaken doen niet beheerst en het vereiste zakelijk instinct daarvoor simpelweg mist. Het resultaat is dat men blunder na blunder aan elkaar rijgt.
Er werd ook geprobeerd om zonder tussenkomst van De Nationale Assemblee (DNA) en buiten het bankcircuit om, een eigen investeringsfonds Surfin op te richten.
Zonder wettelijk toezicht werden slechts ministers en topfunctionarissen in de inner circle van de president in het bestuur van het fonds opgenomen. Dit plan was geen lang leven beschoren, nadat er ook nog een geurtje van mogelijke witwasactiviteiten aan kwam te hangen.
En tot slot neemt u mee van Peter 
Het volk van Suriname mag nooit meer misleidt worden door de oude corrupte patronage politiek en daar zullen wij persoonlijk voor blijven waken. Niemand zal dit Surinaams volk nog onzin meer komen verkopen, dat pikken we niet meer! De volgende regering moet een integere, deskundige en professionele regering worden, zonder nepotisme en favoritisme en het moet de right man on the right place krijgen! So boeng wang zaken kabinet.

 

Inzichten van de Dyadya Srananman Peter Wolff

 

Victoria Sluisdom

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIs de Nieuwe Beweging er al?