donderdag 23 maart 2023
26 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Intrekking wijziging Amnestiewet goedgekeurd

lees ook ...

Vp Brunswijk bezorgd om wegtrekken van kader

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zegt dat de ontwikkelingen in het land zorgwekkend zijn. Hij benadrukte dat de regering hard bezig is om hierop een antwoord te kunnen geven. Brunswijk reageerde me...

Met 32 stemmen voor en 12 tegen is de ontwerpwet houdende intrekking van de wet van 05 april 2012, inzake wijziging van de Amnestiewet 1989, behandeld en goedgekeurd. In een Openbare Vergadering heeft het parlement zich op vrijdag 27 augustus 2021, gebogen over het initiatiefvoorstel dat op 12 augustus 2021 is ingediend door de leden Ivanildo Plein en Asiskumar Gajadien.

De initiatiefnemers zijn hiertoe overgegaan nadat het Constitutioneel Hof heeft besloten de wijziging van 2012 in strijd is met de grondwet en internationale verdragen. Na de aanname van de wet heeft parlementsvoorzitter Marinus Bee, het parlement bedankt voor hun constructieve bijdrage aan de beraadslagingen.

De voorzitter voerde verder aan dat de wet in een heel goede sfeer is behandeld en feliciteerde een ieder die een bijdrage heeft geleverd. De Commissie van Rapporteurs bestond uit de leden: Mahinder Jogi (voorzitter), Ebu Jones, Josafat Kanape, Tashana Losche, Patricia Etnel, Jennifer Vreedzaam en Cedric van Samson.

In de Surinaamse samenleving bestaan, sedert de aanname van de wijziging van de Amnestiewet in 2012 diverse uiteenlopende meningen, met name op basis van het staatsrechtelijke, strafrechtelijke, als ook de strafvorderlijke en maatschappelijke gevolgen van deze wet.

Niettegenstaande het recht van De Nationale Assemblee (DNA) inzake het verlenen van amnestie ingevolge artikel 72 van de grondwet van de Republiek Suriname, gaf de aanwending van dat recht aanleiding voor essentiële vraag of het moment van aanname al dan niet in strijd was met artikel 131 lid 3 van de Grondwet, welke bepaalt dat elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig verboden is.

Bij de uitspraak van de Krijgsraad op 11 mei 2012 is de prejudiciële vraag geformuleerd in hoeverre met de wijziging van de Amnestiewet inbreuk is gemaakt op het bepaalde in artikel 131 lid 3 van de Grondwet van de Republiek Suriname en dus sprake is van inmenging in een zaak bij rechter aanhangig. Op basis hiervan diende de Amnestiewet getoetst te worden aan de grondwet van de Republiek Suriname en of enige volkenrechtelijke overeenkomsten.

DNA is voor vier weken met reces vanaf de 28 ste en zal alleen bijeenkomen als dringende zaken dat vereisen,

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIntrekking wijziging Amnestiewet goedgekeurd