Kapitein Sergio Jubithana van Hollandse Kamp, is tevens voorzitter van de Organisatie van Inheemse Dorpshoofden in Para en Wanica. Hij heeft meegedeeld dat de minister van Grondbeleid en Bosbeheer heeft beloofd om de uitgegeven grondbeschikkingen in het gebied van het dorp in te trekken. De bewindsvrouw heeft een delegatie van protesterenden uit het dorp ontvangen voor een gesprek.
De mensen waren niet te spreken over het feit, dat grote stukken grond uitgegeven zijn aan stichting Paperback Writer en anderen. “We zijn blij met de toezegging van minister Vorswijk. Het is wel een mondelinge toezegging, dus we vieren nu nog geen feest. Het probleem is nog niet helemaal opgelost. We geloven het pas wanneer het zwart op wit staat.” De kapitein is voorzichtig.
Het dorpsbestuur wenste tijdens het gesprek intrekking van de beschikkingen, waar ook districtscommissaris Marlène Joden van Para aanzat. De bewindsvrouw verzekerde dat men vanaf deze week de intrekking zal starten. “Het is een partij met binnenlandbewoners als basis dus zij moet voor ons opkomen; ons beschermen. Zij begrijpt ons probleem beter dan de andere partijen.” Dit zei de kapitein over de Abop.
Jubithana, haalde aan, dat ook andere dorpen een soortgelijk grondprobleem hebben als Hollandse Kamp. De mensen zullen daarom voortaan samen optrekken voor hun rechten. Hij vroeg de minister wat het lot is van de andere dorpen die met hetzelfde te kampen hebben.
Minister Vorswijk vroeg om de demarcatiekaarten van de dorpen te sturen naar de afdeling Grondinspectie, zodat voortaan bij de uitgifte van grond rekening kan worden gehouden met de woon- en leefgebieden. Dit is volgens de kapitein aanloop naar erkenning van de grondenrechten. Het betekent dus dat het ministerie nog niet beschikte over deze demarcatiekaarten. Dit roept vraagtekens op.
Na het gesprek met Vorswijk zijn dorpelingen van Hollandse Kamp direct overgegaan tot het bezetten en beplanten van het gebied, omdat zij nu mondeling bevestiging hebben van de minister, dat het hun gebied is.
De kapitein vindt dat de overheid voor een goede oplossing moet zorgen, daar zij zelf de onstane situatie in de hand heeft gewerkt. Inheemsen menen dat zij voortaan nationaal en internationaal aandacht zullen vragen voor hun situatie als eerste bewoners van dit land.”…we zijn te lang stil gebleven”, haalde Jubithana aan.