maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
4
(1)

Internationale Dag van de Witte Stok 15 oktober

lees ook ...

Minister Nurmohamed inspecteert voortgang BSW-projecten tijd...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft een werkbezoek gebracht aan verschillende projecten van het directoraat Bouw- en Stedenbouwkundige Werken (BSW). Deze projecten omvatten voornam...

De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) heeft in verband met Internationale dag van de Witte Stok op 15 oktober jongstlede, een infodag gehouden aan de Maagdenstraat. Schrijfster Indra Hu  overhandigde boeken, die zij heeft omgezet in braille. De groep ontvangt van de overheid SRD.1750,- per maand.

Chris Bakboord mocht ervaren hoe het is om als blinde deel te nemen aan het verkeer als voetganger. Hij werd geblinddoekt en kreeg een witte stok hiervoor. “Dit is een hele ervaring voor mij geweest. Ik heb wel vaker gelezen dat het gehoor van slechtzienden vele malen scherper is en dat heb ik ook een beetje mogen meemaken. Ik concentreerde mij dus op de geluiden uit mijn omgeving bij het oversteken”. Volgens hem hield het verkeer wel rekening bij het zien van de witte stok.

Patricia Brewster die nu een visuele beperking heeft, deelt die mening niet. “Ik heb niet altijd een goede ervaring met het verkeer. Behalve dat automobilisten soms niet stoppen heb je op de trottoirs veel loszittende tegels. Je stok kan bijvoorbeeld in een kuil gaan en je kunt struikelen. In Suriname wordt er weinig rekening gehouden met de mens met een beperking in het algemeen en die met een visuele beperking in het bijzonder”.  Zij  is leerkracht geweest op een muloschool, en neemt zoveel mogelijk met begeleiding deel aan het verkeer als voetganger.

“Toen ik blind werd dacht ik dat het leven voorbij was, ik voelde mij vreselijk. Maar toen ik bij het ‘blindencentrum’ kwam ging een wereld voor mij open. Ik kon weer lezen met braille en er zijn ook luisterboeken dus nu heb ik ermee leren leven. Er zijn genoeg mogelijkheden en kansen en je kunt veel leren zolang je dat maar wilt”, aldus Brewster.

Gelukkig kon zij haar werk als  leerkracht voortzetten en zij verzorgt nu ICT-lessen aan kinderen met een visuele beperking. “Er zijn zoveel mensen in de doelgroep die willen werken, maar ze worden niet aangenomen. De subsidie vanuit de overheid van SRD. 1750,- is niet voldoende, want alles is zo duur. Die steun is bij wijze van spreken voor één dag dus eigen inkomsten hebben is altijd beter dan te moeten wachten op anderen”, zegt ICT-leerkracht Brewster.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInternationale Dag van de Witte Stok 15 oktober