vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Internationale Archievenweek

lees ook ...

Arriving in Suriname is Indian President Droupadi Murmu

In order to commemorate 150 years of Hindu immigration, Indian President Droupadi Murmu has now arrived in Suriname for an official state visit. President Chandrikapersad Santokhi has greeted Murmu. ...

Om het belang van archieven voor de gemeenschap en het beroep van archivarissen te belichten, organiseren archiefprofessionals overal ter wereld elk jaar op 9 juni activiteiten om het publiek bewust te maken van het belang van archieven. In 2007 heeft de International Council on Archives (ICA) tijdens hun algemene ledenvergadering ertoe besloten om 9 juni (hun oprichtingsdag 9 juni 1948) als de Internationale Archievendag te kiezen. Sedert enkele jaren hebben leden ervoor gekozen om een hele week aandacht te besteden aan archieven.

Het thema dit jaar is ‘Empowering Archives; Inclusivity, Collaboration and Accountability’, waarbij de nadruk wordt gelegd op de rol en het belang van archieven voor de gemeenschap en de wijze waarop de gemeenschap betrokken kan worden in het zichtbaar maken van de archieven.  Een wereldwijde uitdaging voor archivarissen is verder ook om steeds beleidsmakers erop te wijzen dat archieven van belang zijn voor een transparant bestuur en om verantwoording te kunnen afleggen aan het publiek.

Ondanks de vele uitdagingen waarvoor het Nationaal Archief Suriname (NAS) nu staat, zal de International Archives Week niet ongemerkt voorbijgaan.  Op vrijdag 11 juni om 14:00u organiseert het NAS een webinar om de resultaten van het crowdsourcing project ‘Vind Jezelf Vind Su’ te presenteren aan het publiek. In november 2020 werd dit project gelanceerd, waarbij tientallen vrijwilligers zich opgaven om via het softwareprogramma Transkribus (free trial versie) het archief van het commissariaat van de Inlandse bevolking te transcriberen en redigeren. Tijdens de webinar zal het resultaat worden geanalyseerd door een historica.

Sedert de uitbraak van de pandemie zijn de  projecten van het Nationaal Archief Suriname (NAS) op een heel laag pitje uitgevoerd. Dit komt onder andere door de covidmaatregelen afgekondigd door de overheid, maar ook omdat vele medewerkers van het NAS geen toegang tot internet thuis, waardoor zij niet van huis uit kunnen werken. Daarom is het project ‘Het opstellen van selectielijsten ten behoeve van de overheidsorganen voorlopig ‘on hold’ gezet. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de archieven die momenteel nog bij ministeries zijn.  Tijdens de reguliere inspectiebezoeken die het NAS-team heeft afgelegd aan enkele ministeries en districtscommissariaten is gebleken dat het deskundig kader veelal niet meer op de DIV- afdelingen werkzaam is’en er nieuwe afdelingshoofden zijn benoemd.  Ook blijkt dat  er archiefruimten zijn  ontruimd om ruimte te maken voor nieuw personeel. De archieven zijn daarbij op de gangen geplaatst, wat een zorgwekkende situatie is voor het totaal archiefbeheer in Suriname.

De nationale archivaris, Rita Tjien Fooh zal op de korte termijn in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken zich beraden hierover en voorstellen aandragen teneinde de continuïteit te kunnen waarborgen van het archiefbeheer bij de overheidsorganen. Al enkele jaren is het plan om een archiefdepot te bouwen voor het bewaren van de archieven die nog berusten bij de overheidsorganen. Vanwege de financieel-economische crisis is dit plan nog niet gerealiseerd, maar via donoren hoopt het NAS dit plan binnen één tot twee jaren uit te voeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInternationale Archievenweek