zondag 4 juni 2023
30.5 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Internaat ‘Zaailand’ krijgt een andere bestemming

lees ook ...

President Santokhi gisteren in Brazilië aangekomen

President Chandrikapersad Santokhi is gistermiddag in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia gearriveerd. In Brasilia wordt vandaag 'The Meeting of the Presidents of the Countries of South Amerika' gehoud...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is voornemens om het internaat Zaaland tot een educatiecentrum te maken om het schrijnende tekort aan scholen en leslokalen te helpen opvangen. Hier zullen overdag alvast leerlingen van het 3-jarige havo les volgen. De overige educatieactiviteiten zijn in voorbereiding.

Het internaat was jaren dicht, omdat ook dit tehuis onder meer te maken heeft gehad met misstanden, maar ook vanwege COVID-19 en achterstallig onderhoud. Internaten volgens het oude concept zijn in deze tijd moeilijk te handhaven. De voorwaarden voor adequate en veilige opvang van jeugdigen zijn niet altijd in place.

Meer kinderen op één kamer (2, 4, 6) zoals het vroeger gebeurde, is nu onverantwoord. Jongeren maken zich te vaak schuldig aan grensoverschrijdend gedrag en het gebrek aan privacy stelt de zwakkeren hieraan bloot. Geweld en misbruik zijn maar een paar voorbeelden van zaken waar de jongeren slachtoffer van worden. Nu met de digitale middelen is ook het verspreiden van bezwarend beeldmateriaal en cyberpesten een issue.

Ook is gebleken dat het aantal inschrijvingen in het internaat terugliep. Het internaat dat jaren terug, bij aanvang, 140 jongeren huisvestte, had kort voor sluiting maar 35 jongens. De school die nu daar gevestigd zal worden, zal aan 350 leerlingen de mogelijkheid bieden om er onderwijs te volgen.

Doordat het onderwijs steeds meer is gedecentraliseerd, is de noodzaak om voor vervolgonderwijs naar de stad te komen niet altijd aanwezig. Zo is voor middelbaar onderwijs de scholengemeenschap te Moengotapu opgezet voor leerlingen van Marowijne en de scholengemeenschap te Hanover zal leerlingen van Para en Brokopondo opvangen. Commewijne, Saramacca, Wanica en Nickerie hebben alle ook voj- en vos-scholen.

Verder is opvang door familie in de stad toegenomen. Ouders willen hun kinderen het liefst dicht bij huis, maar als ze de kinderen niet bij zich kunnen houden, dan het liefst bij een vertrouwenspersoon. De bescherming en ontwikkeling van jongeren is altijd de focus van het MinOWC. Zaailand zal weer een belangrijke rol spelen in het leven van jongeren, alleen op een andere manier.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInternaat 'Zaailand' krijgt een andere bestemming