donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
5
(1)

Intentie verklaring getekend door Trinidad en Suriname

lees ook ...

Mijlpaal: Begrotingstekort Suriname slechts 4,3%

Op maandag 25 september 2023 keurde de Regeringsraad de begroting voor 2024 goed en besprak de jaarrede. Opmerkelijk is de spectaculaire vermindering van het begrotingstekort van 19% in 2020 tot slech...

President Chandrikapersad Santokhi is op donderdag 6 juli 2023 op het Kabinet van de Premier in Port of Spain uitgebreid in gesprek geweest met de Trinidadiaanse premier Keith Rowley. Er werd  gesproken over de bilaterale samenwerking in het algemeen en een energiecoöperatie in het bijzonder.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en minister Stuart Young van Trinidad en Tobago met de portefeuille Energie en Energie-Industrieën, waren deelgenoot van het overleg.

Beide regeringsleiders zijn van mening dat de samenwerking tussen beide landen geïntensiveerd moet worden. Er werden presentaties gehouden door de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, directeur Eddy Fränkel van de Staatsolie Power Company Suriname en Vernon Paltoo, president van de National Energy Corporation van Trinidad en Tobago.

Door de technische presentaties hebben de regeringsfunctionarissen van beide landen meer inzicht verkregen hoe de potentiële energie samenwerking eruit moet zien. Om de samenwerking aan te sturen is er door beide landen een Memorandum of Understanding (MoU) getekend.        De samenwerking zal vanuit Suriname door Staatsolie gecoördineerd worden.

Trinidad and Tobago is de grootste producent van olie en gas in het Caribisch gebied. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn goed voor ongeveer 40 procent van het bbp en 80 procent van de export van het Caribische eiland. De recente groei is aangewakkerd door investeringen in vloeibaar aardgas. Het land heeft een transitie ondergaan van een op olie naar een op aardgas gebaseerde economie.

Met het oog op de ontwikkelingen in de Surinaamse olie- en gassector zullen beide landen expertise uitwisselen. Binnenkort zal Suriname als gastheer optreden voor een ontmoeting tussen Suriname, Guyana en Trinidad waar er gestalte gegeven zal worden aan de strategische samenwerking tussen de landen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIntentie verklaring getekend door Trinidad en Suriname