Het ministerie van Volksgezondheid beloofde in juli dat de neonatale en pediatrische intensive care unit (nicu & picu) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zou worden aangepakt. De afdeling was onderbemand, waardoor men de zorg niet kon garanderen. Meer dan twee maanden later is alles nog bijna hetzelfde volgens kinderarts-neonatoloog Mohamed Safir Liesdek.
“Wel heeft de leiding van het AZP drie verpleegkundigen, die al in Suriname waren en die gekwalificeerd zijn als nicu-verpleegkundigen, aangetrokken. Van de drie zijn twee Filipijnen en één is Cubaan. Maar we hebben nog steeds een gat van minstens acht nicu-verpleegkundigen en we kunnen effectief maar vijf van de tien nicu-en picu-bedden inzetten”, aldus Liesdek.
Volksgezondheid zou een missie ondernemen naar Cuba om daar nicu-verpleegkundigen te interesseren voor werk in Suriname. Ook de toelagen van deze groep zorgwerkers zou worden aangepast om hen beter te motiveren. De vakgroep kindergeneeskunde heeft niets meer gehoord over deze afspraken met de regering.
Strijd tussen de vakbond van het AZP en het ministerie waarbij de rechter moest optreden heeft voor meer demotivatie gezorgd. Sommigen willen nu vertrekken. Hetzelfde geld voor artsen met specialisaties die geen mogelijkheid hebben om hun werk op een verantwoordelijke manier te doen in Suriname.
“Er is een tekort aan verpleegkundigen en aan medicijnen. Voor arme mensen wordt het steeds erger want ze zijn misschien verzekerd voor de basiszorg, maar ze mogen bijvoorbeeld maar één scan per jaar maken. Heb je nog één nodig dan houdt de behandeling op, want de patiënt kan het niet betalen.”
Men doet van alles om buitenlandse verpleegkundigen aan te trekken, maar Nederland heeft ook een tekort. Een onlinetraining vanuit Curacao en een crashtraining door bevoegde buitenlandse verpleegkundigen moet uitkomst bieden, maar dit alles is onvoldoende.
Er zijn meer vroeggeboorten, omdat moeders soms de bijkomende kosten voor controle niet kunnen betalen. Sommigen hebben tijdens zwangerschap nooit een echo gedaan. Dit is zorgwekkend. Liesdek moet soms zelf de diagnostische testen betalen. “Want ik wil wel weten wat er met het kind is, anders kan ik het niet behandelen.”