zondag 22 juni 2025
30 C
Paramaribo
23.2 C
Amsterdam
0
(0)

Institutionele vernieuwing cruciaal voor toekomstbestendig parlement

lees ook ...

Petronas breidt aanwezigheid in Surinaamse wateren uit

De samenwerking tussen Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. en het Maleisische energiebedrijf Petronas heeft een nieuwe impuls gekregen met de ondertekening van een productie-delingscontract (PSC) vo...

Om hun rol als hoeder van democratie en rechtsstaat te blijven vervullen, is voortdurende vernieuwing binnen parlementen wereldwijd onmisbaar. Die boodschap staat centraal in het rapport van substituut-griffier Naresh Algoe, opgesteld naar aanleiding van zijn deelname aan de bijeenkomst van de Association of Secretaries General of Parliaments (ASGP) in Tashkent, Oezbekistan. Ook Dino Oedit, eveneens substituut-griffier van De Nationale Assemblée (DNA), was hierbij aanwezig. De sessie vond plaats in het kader van de 150ste assemblee van de Inter-Parlementaire Unie (IPU).

De bijeenkomst bood parlementaire experts uit de hele wereld een platform om kennis en ervaringen te delen. Daarbij werd de nadruk gelegd op thema’s zoals jongerenparticipatie, bescherming van kwetsbare groepen, digitale toegankelijkheid, ethisch handelen en het behoud van institutioneel geheugen.

Volgens Algoe is het parlementaire werkveld sterk in beweging door maatschappelijke veranderingen, technologische ontwikkelingen en de roep om transparantie. Nationale parlementen treden hierdoor niet alleen op als vertegenwoordiger van het volk, maar ook als actieve aanjagers van hervorming.

Het rapport van Algoe bevat vijf belangrijke aanbevelingen voor de toekomst van parlementen:

  1. Structurele jongerenparticipatie integreren in besluitvormingsprocessen;

  2. Fysieke en digitale toegankelijkheid realiseren voor een breder publiek;

  3. Technologische innovatie bevorderen binnen constitutioneel verantwoorde kaders;

  4. Institutioneel geheugen en professionele deskundigheid waarborgen;

  5. Interparlementaire samenwerking versterken voor collectieve democratische ontwikkeling.

Voor De Nationale Assemblée in Suriname betekent dit dat zij haar rol als hoogste medewetgevende macht actief moet blijven herzien en versterken. Zelfevaluatie, strategische bijsturing en openheid voor vernieuwende inzichten zijn essentieel.

Volgens Algoe bieden de uitkomsten van de ASGP-bijeenkomst een waardevolle basis voor institutionele versterking. Door inclusieve participatie, innovatie en rechtsstatelijke verankering centraal te stellen, kan DNA zich profileren als een robuuste en toekomstgerichte pijler van democratisch bestuur in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInstitutionele vernieuwing cruciaal voor toekomstbestendig parlement