zondag 19 mei 2024
27.7 C
Paramaribo
21.9 C
Amsterdam
0
(0)

Inrichting Nabawischool voldoet aan post covid regels

lees ook ...

Rijstboeren Nickerie blij met harde regen

De rijstboeren in het district Nickerie zijn blij met de harde regens van de afgelopen dagen. Dit deelde minister Prahlad Sewdien mee aan journalisten voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM), woe...

De Nabawischool in Paramaribo-Noord is uitgebreid met 08 nieuwe lokalen. Op vrijdag 13 mei werd de feestelijke opening verricht door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) en Gracia Valies, directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).

De Nabawischool heeft de eerste lokalen in Suriname die voldoen aan de covid en post-covidregels, die een jaar terug zijn vastgesteld door het minOWC. Marciano Dasai heeft het ontwerp gemaakt en had ook de directievoering voor zijn rekening.

Minister Somohardjo, die het beleidsgebied Religieuze aangelegenheden in zijn portefeuille heeft, sprak van een zeer vreugdevolle dag voor de Nabawi school die valt onder de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS). De bewindsman gaf aan dat de islam een geloof is die kennis en samenwerken predikt en dat de uitbreiding van de school geheel in lijn ligt met de deze 02 pijlers van de islam.

Minister Somohardjo sprak de hoop uit dat dit project als inspiratie mag dienen om verder samen te blijven werken, maar dat ook andere scholen hiervan een voorbeeld van nemen. Hij juicht alle goede initiatieven toe en verzekert dat men in hem een partner heeft om op te rekenen. Het stemt de minister goed dat samenwerking binnen de moslimgemeenschap leidt tot realisatie van maatschappelijke doelen. De oplevering van de moderne lokalen moet als voorbeeld dienen van samenwerking.

“Deze festiviteit moet ons laten zien, dat als wij samenwerken wij veel kunnen bereiken. Dat wanneer we samen werken ook zoete dingen kunnen bereiken.” Minister Somohardjo is ervan overtuigd dat wanneer de eenheid en saamhorigheid onder de mensen nog sterker wordt, elk district er een Nabawischool kan krijgen. “Alleen door in saamhorigheid en in eenheid op te trekken kunnen wij inspraak krijgen.”

De lokalen zijn voorzien van een goede natuurlijke luchtdoorstroming en bevatten daarom een maximaal aantal ramen en deuropeningen. De fysieke uitstraling is bij de bouw ook meegenomen door de ontwerper en straalt een bepaalde energieke sfeer uit. Volgens Dasai stopt het werk niet bij de bouw en oplevering, maar is onderhoud nu de belangrijkste factor. De nieuwe lokalen zijn zodanig gebouwd dat ze een zelf verdiencapaciteit hebben. Na schooluren kunnen de lokalen verhuurd worden voor onder andere conferenties, vergaderingen en trainingen.

Het schoolproject is binnen een tijd van 11 maanden afgerond. Zowel lokale als internationale donateurs en sponsoren hebben deze uitbreiding kunnen realiseren met ondersteuning van heel veel vrijwilligers, ouders, het schoolbestuur, ondersteuners, het schoolteam en de leden van de SIS. Met de aanwinst van deze nieuwe lokalen kan de school voldoen aan de grote vraag naar nieuwe inschrijvingen voor het basisonderwijs.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInrichting Nabawischool voldoet aan post covid regels