dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
5
(2)

Inkomsten houtexport moeten terug in de samenleving

lees ook ...

Rest returns to the soldiers, a new union forms

A new labor union inside the defense industry has registered, or calm appears to have just returned to the National Army (NL) as the Ministry of Defense and the Association for the Legal Position of M...

De inkomsten uit de export van hout moeten terugvloeien naar de samenleving. “De natuurlijke hulpbronnen behoren toe aan het volk van Suriname en zij moet er profijt van hebben”. Dit zei president Chan Santokhi vandaag tijdens een instructiemeeting met de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Ook minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) zat aan bij dit onderhoud.

Volgens het staatshoofd gaat er veel mis bij de export van rondhout. De staat verliest heel wat inkomsten en die moet aangepakt worden. Ook gaat er veel mis bij de SBB, waar Stanley Betterson recent is benoemd tot nieuwe directeur. Het staatshoofd zegt dat er een onderzoek is gevraagd aan de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) en de regering kijkt uit naar de resultaten van dit onderzoek.

Echter neemt dit volgens de president niet weg dat de nieuwe directeur samen met de RvC en zijn directieteam hun verantwoordelijkheid nemen om het bedrijf gezond te maken. Zij zullen alle maatregelen moeten treffen om de SBB weer winstgevend te maken met de inkomsten uit de houtsector. Deze inkomsten zullen via de staatskas moeten terugvloeien naar de samenleving, die profijt moet hebben aan de natuurlijke hulpbronnen die haar toebehoren.

Het staatshoofd zegt dat de politieke top de SBB de opdracht heeft gegeven om binnen een maand met een totaal reorganisatieplan te komen. “Reorganisatie qua beleid, organisatiestructuur, bemensing, professionaliteit, efficiëntie, effectiviteit en integriteit”, somt president Santokhi op.

Hij zegt dat wanneer gelet wordt op de jaarverslagen van de SBB blijkt dat de staat op jaarbasis 130 miljoen US-dollar aan inkomsten moet derven, dit omdat onjuiste registratie plaatsvindt van exporthout. Het is gebleken dat er een grote discrepantie is in wat in Suriname geregistreerd wordt aan export en datgene wat in het buitenland ontvangen wordt als import. Het verschil van 130 miljoen US-dollar op jaarbasis verdwijnt volgens president Santokhi ergens. “Wij moeten onderzoeken waar en bij wie”, zei de president.

Er zal controle over alle schakels gevoerd worden. Verder komt er een goed gefaseerd plan dat ervoor moet zorgen dat een belangrijk deel van het rondhout in Suriname achterblijft voor de lokale industrie. De export zal dan gefaseerd worden afgebouwd. Een andere optie is dat een in te stellen Bosautoriteit alle hout opkoopt, beslist wat achterblijft voor de lokale industrie en wat geëxporteerd moet worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInkomsten houtexport moeten terug in de samenleving