woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Initiatiefgroep Kiya wil normvervaging onder marronjongeren tegengaan

lees ook ...

Diana Pokie definitief naar de NPS

Afgelopen donderdag heeft Diana Pokie per deurwaardersexploot het lidmaatschap van haar oude politieke partij opgezegd. Een brief is gestuurd naar de ABOP. Pokie kent nog steeds niet de rede van haar ...

Om normvervaging in de gemeenschap met name onder de marronjongeren tegen te gaan zijn personen uit verschillende organisaties een initiatief gestart.  Zij opereren onder de naam Kiya. Zeker in de laatste drie tot vier decennia wordt een opwaartse mobiliteit van marronjongeren op maatschappelijk, individueel gebied en ook in de politiek gemerkt. De eerste marrons die naar de stad kwamen, die waren bescheiden en gerespecteerd, zegt Steven Alfaisi, die ook deel uitmaakt van de initiatiefgroep.

De groep wil Kiya als bindmiddel gebruiken voor de aanscherping van normen en waarden in de samenleving. Kiya komt neer op opvoeding. “Wij merken dat dingen als eerlijkheid en respect voor ouderen zijn gaan vervagen. Het gaat ook niet alleen om de jongeren, want we merken ook dat personen die zich presenteren als rolmodellen voor jongeren niet het goede voorbeeld geven. Dit is een recept voor destructie, zeker in de toekomst,” zegt Alfaisi.

Hij wijst erop dat etnisch bewust zijn niet betekent dat iemand racistisch bezig is. “Ik zeg dit gelijk erbij, want velen zullen het misschien in die context trekken.” De initiatiefgroep vindt ook dat de marrongemeenschap de hand in eigen boezem moet steken. Benadrukt wordt dat ontwikkeling veel meer is dan een dikke gouden ketting. Hetzelfde geldt voor degene die zonder de capaciteiten te hebben een positie invullen.

De gemeenschap wordt uitgenodigd om zich via de Facebookpagina ‘Terug naar Kiya’ aan te melden om samen te werken aan het versterken van waarden en normen. “Laat mij benadrukken dat het niet slechts om marronjongeren gaat. Als tweede grootste etnische groep valt de groep wel op. Maar één jongere die in de criminaliteit is, is ééntje teveel.”

Volgens Alfaisi wil de groep de komende generatie behoeden voor verval en vernietiging. Een van de activiteiten die zeker zal worden ontplooid zijn trainingen in social skills, maar ook groepstrainingen en de jongeren weerbaar maken om met geld en verantwoordelijkheden om te gaan.

Enkele bekende personen die zitting hebben in de groep en door de jaren heen hun bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van geheel Suriname zijn onder anderen Marcel Pinas, Erna Aviankoi, Sylvia Jacobi, Tolin Alexander, Soulamy Laurens, Ifna Vrede, André Dikan, Ivan Cairo, Sieske Bonjaski en Kenrich Cairo.

De groep is geen organisatie en een worden is geen wens. Zij fungeert slechts als een trekkersgroep. De initiatiefnemers zullen elk vanuit hun expertise een bijdrage leveren aan het algemene doel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInitiatiefgroep Kiya wil normvervaging onder marronjongeren tegengaan