woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
3
(2)

Inheemsen willen niet alleen mooie woorden, maar daden van regering-Santokhi zien

lees ook ...

Minister Ori: “Stilstand in onderwijs binnenland moet ...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft de eerste interministeriële sessie gehouden gericht op het oplossen van de onderwijsproblematiek in het binnenland. Bij dit overl...

Bij het vooroverleg met president Chandrikapersad Santokhi om een agenda voor een nationale dialoog op te stellen, heeft de delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) onder leiding van voorzitter Muriël Fernandes aangegeven, dat ze ondanks hun twijfels toch op de uitnodiging zijn ingegaan. Volgens hen willen hun mensen daden zien en moeten beloftes worden nagekomen, aangezien er tot nu toe alleen mooie praatjes zijn gehouden zonder enige verandering te zien.

Het traditioneel gezag van de Inheemse volken heeft de president tijdens het openhartige overleg erop gewezen dat VIDS desondanks open blijft staan voor dialoog en dat ze moeten blijven proberen en doorpraten totdat ze zien dat ze niet verder komen met dialoog. President Santokhi heeft in reactie op de kritische opmerkingen diverse toezeggingen gedaan voor betere participatie.

VIDS vraagt zich af hoe de regering zal garanderen dat ze zich aan haar beloftes houdt, vooral wat betreft verkiezingsbeloftes. Het traditioneel orgaan benadrukte dat als de regering zich niet aan haar beloftes houdt, het volk zich voor de zoveelste keer voor de gek gehouden voelt. De grootste belofte die nog steeds niet is nagekomen, is die van de grondenrechten en de uitvoering van het Kaliña & Lokono vonnis, die een jaar na het aantreden van de regering zouden worden gerealiseerd.

VIDS ziet in plaats daarvan een Wet Grondconversie die prioriteit krijgt, en eist de intrekking van grondbeschikkingen in Hollandse Kamp en andere dorpen. Het traditioneel orgaan vraagt ook om de schrapping van recente amendementen op de conceptwet Collectieve Rechten. President Santokhi heeft gevraagd om het commentaar over de amendementen spoedig naar hem toe te sturen.

Volgens VIDS lijkt er nooit prioriteit te zijn voor de Inheemse dorpen, terwijl er wel geld is voor bruggen, grote projecten, buitenlandse reizen en auto’s voor de overheid. Het traditioneel orgaan vraagt om een specifiek programma voor Inheemsen, met onder andere scholen, poliklinieken, schoon drinkwater, elektriciteit en goede transportmogelijkheden voor hun dorpen. President Santokhi heeft dit beaamd en beloofd om hieraan te werken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen willen niet alleen mooie woorden, maar daden van regering-Santokhi zien