maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemsen vragen VN-topman om proces wettelijke erkenning te versnellen

lees ook ...

IMF Rondt zesde evaluatie van Surinaamse extended fund facil...

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de zesde evaluatie van Suriname onder de Extended Fund Facility (EFF) afgerond, waardoor de Surinaamse autoriteiten nu 46,7 miljoen Special Drawing Right...

Tijdens het bezoek van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, aan Pierre Kondre-Kumbasi op zaterdag 2 juli, overhandigde dorpshoofd Carlo Lewis van Apoera een brief aan de VN-topper. In de brief vragen de VIDS en het orgaan van de zes Tribale volken (Kampos) aandacht voor de onzekere rechtspositie van Inheemse volken en Tribale volken.

En hoewel onze voetprint minimaal is, ervaren wij de effecten van klimaatverandering heel zwaar. Voorbeelden zijn de huidige grote regenval, al bijna twee jaar en het hele jaar door, en herhaaldelijke overstromingen, waardoor onze aanplanten en ook oogsten mislukken. Structurele ondersteuning gericht op het vergroten van de voedselzekerheid blijft vooralsnog uit.

Suriname is het enige land in het Westelijk Halfrond dat geen wetgeving heeft ter erkenning en bescherming van de internationaal erkende rechten van Inheemse volken en Tribale volken. De Republiek Suriname heeft de VN Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken goedgekeurd in 2007.

Bovendien heeft het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten respectievelijk in 2005, 2007 en in 2015 vonnissen tegen de Staat Suriname uitgesproken, waarbij de Staat is verordend om de rechten van Inheemse volken en Tribale volken wettelijk te erkennen. Inmiddels is de deadline van de laatste uitspraak al drie jaar overschreden en blijft de voorgestelde Conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse volken en Tribale volken onbehandeld bij het parlement liggen.

Zij doen het verzoek aan de VN secretaris-generaal om zijn deskundigen en de VN-organisaties in Suriname in te zetten om het proces van wettelijke erkenning te versnellen. Guterres is in Suriname in verband met de Caricom-staatshoofdenvergadering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen vragen VN-topman om proces wettelijke erkenning te versnellen