donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemsen volgden training voor ontwikkeling eigen gebied

lees ook ...

Frédérique de Man praat met de assemblee over de slavernijex...

De Nederlandse Frédérique de Man heeft op donderdag 23 maart jongstleden gesproken  met de commissie Mensenrechten in De Nationale Assemblée over het traject dat ingezet moet worden na de excuses van ...

Een vijfdaagse Community Based Forest Monitoring en Forest Governance training  te Carolina de afgelopen week, moet inheemsen versterken in het ter hand nemen van hun eigen ontwikkeling. Zeventien Amazon Conservation Rangers (ACR’s) hebben geparticipeerd in deze training. Vaardigheden werden aangereikt in een Life Plan(Ingiplan).

Jerrel Pinas, countrymanager van het Amazon Conservation Team Suriname, zegt dat het zeer intensieve dagen waren “In het ‘ingiplan’ hebben we de mensen gevraagd te identificeren wat zij als dorp belangrijk vinden voor de eigen ontwikkeling. Daarbij hanteerden we de holistische benadering. We vroegen ze wat zijn willen realiseren als dorp. Ze hebben zelf hun wensen neergepend en ze hebben kunnen zien hoe de ressortplannen kunnen worden gemaakt en dan weer de districtsplannen. Maar ook hoe die uiteindelijk hun weg vinden naar de hogere overheidsinstanties die met beleid moeten inspelen op hun wensen.”

De dorpen Tepu, Palumeu en Apetina hebben geparticipeerd in de training, samen met hun leiders. Naast ontwikkeling werd ook gebrainstormd over een monitoringssysteem ten aanzien van de bosbedekking, het wildleven, en de waterkwaliteit van hun gebied.

“Zo kunnen de mensen zien hoe te plannen voor de toekomst, wat zeer belangrijk is als de traditionele bewoners van de dorpen rechten krijgen op de eigen gronden,” volgens Pinas.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen volgden training voor ontwikkeling eigen gebied