maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
5
(3)

Inheemsen staan op tegen overheid

lees ook ...

Tijdens een informatiebijeenkomst van OSIP, de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para, Wanica en Commewijne is men tot de conclusie gekomen, dat de inheemsen al lang genoeg wachten op erkenning van de grondenrechten. Een besluit genomen om druk uit te oefenen op de regering hierover is met gejuich ontvangen. Inheemsen zijn naar hun mening nergens gekend door de overheid.

“We gaan ons vanaf vandaag anders opstellen. Als de overheid ons niet wil erkennen dan gaan we onszelf erkennen”, zei kapitein Lloyd Read als leider van Osip. Woon- en leefgebieden van de inheemsen zijn niet  beschermd.

Read is niet te spreken over de oproep vanuit de regering aan deze burgers om zich te registreren, zodat zij in aanmerking kunnen komen voor een stuk grond. Hij drukte de mensen op het hart geen gehoor hieraan te geven. “Grond in onze dorpen gaan wij niet aanvragen en we gaan ook niet registreren daarvoor. We zijn niet gek. Het is nu al van ons en we hebben niemand toestemming te vragen daarvoor. Ik ga dat nooit accepteren en ik neem aan dat ook andere inheemsen het niet zullen accepteren”, aldus Read. Volgens hem heeft de groep nu geen keus, dan vechten voor het nageslacht.

Inheemsen hebben nooit stilgezeten. Nationaal en international heeft men acties ondernomen. Tal van brieven en petities zijn door de jaren heen ingediend. Het Internationaal hof van de rechten van de mens heeft als gevolg van deze acties de staat Suriname veroordeeld in 2016, maar de overheid heeft tot nu toe, nog niets hiermee gedaan.

Functionele groepen zullen geconsulteerd worden, en het bewustzijn op gang worden gebracht. Concessiehouders in hun leefgebieden zullen worden aangeschreven. Zij willen niet meer toelaten in hun woongebied, omdat acceptatie van onrecht alleen maar voor problemen zorgt. Volgens Read is de groep bereid door te gaan tot het bittere eind.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen staan op tegen overheid