dinsdag 16 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemsen Pelelutepu volgen training in versterking financieel beheer

lees ook ...

Scholen vandaag weer open

De lange paasvakantie van bijna drie weken voor de GLO, VOJ en VOS scholen in Suriname is voorbij en vandaag hervatten de scholen hun lessen. De volgende schoolvakantie op de agenda is de pinksterv...

In het verre zuiden van Suriname coördineert de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) momenteel het SCIOA-project in het Trio-dorp Pelelutepu. Het Strengthening the Capacity of Indigenous Organizations in the Amazon (SCIOA) beoogt het versterken van de capaciteit van Inheemse organisaties in de Amazonelanden. Het is een regionaal project van de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie #Pact met financiering van #USAID, en werd eerder (2020-2021) uitgevoerd door OSIP in Para en KLIM en Galibi in Marowijne.

Inheemse organisaties in de Amazonelanden worden versterkt op het gebied van financieel beheer. Daarnaast moeten de organisaties in staat zijn om zelf projecten uit te voeren. “De grotere gedachte achter dit project is om inheemse organisaties zelfstandig te maken in het beheren van (financiele) middelen en deze op de juiste wijze te besteden. Ook moeten ze weten op welke wijze de middelen verantwoord moeten worden,” zegt Cylene France, fungerend directeur van Bureau VIDS.

Het SCIOA-project in Peleluteou, dat in april is gestart, duurt een jaar en het projectteam vertoeft momenteel voor de tweede keer in het Trio-dorp. France vertelt dat reeds informatie over het project is gegeven aan de gemeenschap. “Het is belangrijk dat de mensen begrijpen wat het project inhoudt en wat de rol is van de gemeenschap, want mensen zullen hun eigen versterkingstraject vormgeven en wij gaan ze slechts begeleiden,” zegt de fungerend directeur.

Als onderdeel van het SCIOA-project zal Pelelutepu een small grant krijgen om zelf een projectvoorstel te schrijven en uit te voeren. Dit zal een goede oefening zijn voor Pelelutepu om ownership te hebben over projecten in het dorp. Bij het vorige SCIOA-project heeft bijvoorbeeld Galibi, bestaande uit Christiaankondre en Langamankondre, gewerkt aan het opzetten van hun eigen afvalbeheerssysteem.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen Pelelutepu volgen training in versterking financieel beheer