woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
5
(1)

Inheemsen moeten elkaar ondersteunen

lees ook ...

Surinaamse kunstenaar Paul Woei overleden, nationaal verlies...

Suriname rouwt om het verlies van Paul Woei, een veelzijdige kunstenaar die bekend stond als schilder, beeldhouwer, kunstleraar en schrijver. Woei, een wereldburger, is zondag overleden, waarmee het l...

“We zijn Inheemsen, wij moeten elkaar ondersteunen in de uitdagingen die op ons afkomen”. Dat zei granman Jimmy Toeroemang van de Tareno (Trio) aan het bestuur van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP), in aanwezigheid van VIDS-voorzitter Muriël Fernandes.

Het bestuur van de OSIP onder leiding van dorpshoofd Sergio Jubithana van Hollandse Kamp, was ingegaan op een uitnodiging voor een ontmoeting met de granman uit Kwamalasamutu, die momenteel in Paramaribo vertoeft.

Granman Toeroemang had het nieuws gezien over de protestactie van de dorpsgemeenschap van Hollandse Kamp tegen gronduitgifte en ontbossing in hun leefgebied achter Zanderij. Het grootopperhoofd wilde zich omstandig laten informeren.

“Er is een nieuwe generatie van Inheemsen, die beter geïnformeerd is en assertiever dan voorheen,” zei kapitein Sergio Jubithana, voorzitter van de OSIP. “Sinds wij kinderen waren, hoorden wij van de roep om erkenning van onze rechten en bescherming van onze woon- en leefgebieden.”

Het dorpshoofd gaf aan dat de strijd onverminderd voortgaat, maar nu in een andere versnelling. “Drie keren al is de (Surinaamse) overheid internationaal gevonnist om het uitblijven van die erkenning en nog is de overheid niet voortvarend genoeg om onze bijzondere status bij wet vast te leggen”, aldus een nuchter maar gepassioneerd sprekend dorpshoofd.

Muriël Fernandes, voorzitter van VIDS, benadrukte hetgeen de voorzitter van OSIP had aangegeven en gaf een overzicht van de strijd die door VIDS tot nu toe geleverd is voor erkenning van de rechten van Inheemse Volken en in het bijzonder grondenrechten. Zij riep iedereen op om alert te zijn net als Hollandse Kamp en grond- of concessie uitgifte in Inheemse leefgebieden aan de kaak te stellen. ‘De overheid zou op zijn minst met de Inheemsen (via VIDS) kunnen overleggen voordat er overgegaan wordt tot uitgifte. “Wij Inheemsen kennen onze leef- en woongebieden.”

Granman Jimmy Toeroemang, was zichtbaar tevreden met de informatie van de jonge Inheemse leiders aan de tafel. Bij zijn beëdiging had granman Jimmy aangegeven zich sterk te maken voor de grondenrechtenkwestie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen moeten elkaar ondersteunen