maandag 3 oktober 2022
29.4 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemsen Kawemhakan moeten het doen zonder covid-19 voorlichting

lees ook ...

Wereld hartdag

Vandaag, 29 september is het Wereld hart dag(World Heart Day). Wereldhartdag of de 'Internationale Dag van het Hart' wordt sinds het jaar 2000 door de World Heart Federation op 29 september georganise...

Slechts drie personen  van de Wayana-gemeenschap Kawemhakan  in zuid-Suriname zijn gevaccineerd tegen Covid-19. Dit is het resultaat van gebrek aan informatie. Het is geen onwil. In 2020 werden er 35 mensen positief getest in deze gemeenschap en dat zorgde voor paniek.

Granman Ipomadi Pelenapin, die tevens hoofd is van de polikliniek in het dorp, vermoed dat elke bewoner besmet is geweest. “Op een gegeven moment is iedereen wel eens ziek geweest. De mensen die positief zijn getest konden ook nooit in isolatie gaan, want die faciliteit was er niet”, zegt Pelenapin.

Het dorp Kawemhakan, aan de grens met Frans-Guyana is van de Surinaamse kant  voor honderd procent afhankelijk van de Medische Zending.  Deze vliegt in met een delegatie en geeft geen voorlichting. Men heeft een paar posters in het dorp opgehangen. Hierop staan de covid-19 maatregelen in het Wayana. Er wordt niet gesproken over vaccinatie. Recent is er een lijst rondgegaan in het dorp met de mededeling om te registreren, indien men gevaccineerd wilde worden. Niemand heeft het gedaan. De reden voor het gebrek aan informatie is de gemeenschap niet bekend.

De gemeenschap raadpleegt  de inheemse gemeenschap van Brazilie om aan informatie te komen. Zo worden er via zoommeetings tussen de gemeenschappen informatie gedeeld. Volgens een bron is 76 procent van de inheemse gemeenschap aan de grens  in Bralizilie gevaccineerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemsen Kawemhakan moeten het doen zonder covid-19 voorlichting