maandag 8 augustus 2022
27.7 C
Paramaribo
13.1 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemse vrouwen getraind in vervaardigen mondkapjes

lees ook ...

Javaans nieuwjaar Jawa Festa groots gevierd, nu nog een stan...

- Javaans nieuwjaar Jawa Festa groots gevierd, nu nog een standbeeld? - Exporteurs niet in gesprek met Ramdin, geen vertrouwen in Sewdien van LVV - Bushouder willen nu eindelijk geld zien https:...

Vrouwen van Inheemse en Tribale dorpen worden momenteel getraind in het vervaardigen van mond- en neusbedekking. Dit is onderdeel van een project om deze gemeenschappen te ondersteunen in de strijd tegen Covid-19 en de gevolgen van deze ziekte op de gemeenschappen. De veerkracht onder de vrouwen wordt in dit kader gestimuleerd met speciale aandacht voor de ontwikkeling van kansen voor vrouwen.

Het project is van het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNDP) en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), de Medische Zending (MZ) en KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale volken in Suriname.

Dit project bevat ook een onderdeel dat gericht is op informatievoorziening in dorpen met betrekking tot Covid-19, renovatie van drinkwaterinstallaties, vooralsnog in zes Inheemse dorpen, en een klein pilotproject gericht op voedselzekerheid. Het project is het resultaat van een onderzoek van UNDP en VIDS in 2020 naar de sociaaleconomische gevolgen van Covid-19 in zeventien Inheemse dorpen.

Gebleken is dat de Covid-19-pandemie de werkloosheid, armoede en uitsluiting van Inheemsen heeft verergerd. 43 procent van de Inheemse huishoudens heeft inkomen verloren sinds het begin van de coronacrisis en daarnaast is de prijs van voedsel, hygiëne producten en transport enorm gestegen.

De vrouwen die de training volgen, worden voorzien van naaimachines en de nodige materialen om de productie van mondkapjes zelfstandig ter hand te nemen in hun dorp. Er wordt hiermee bijgedragen aan het verhogen van de zelfvoorziening en weerbaarheid van vrouwen in Inheemse en Tribale gemeenschappen. De vrouwen voorzien hun gemeenschap van mondkapjes en verdienen daarmee eigen inkomsten.

Vorige week hebben vrouwen van de zuidelijke Inheemse dorpen Kwamalasamutu, Pelelu Tepu, Palumeu, Apetina en Kawemhakan een 2-daagse training in Paramaribo gevolgd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse vrouwen getraind in vervaardigen mondkapjes