Vrouwen van Erowarte, een inheems dorp langs de Marowijnerivier, zijn voornemens om hun cassaveproductie te vergroten. Door machines en andere werktuigen in te zetten, willen ze productiever worden. Via de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is de vrouwenorganisatie van Erowarte, Opanotobo (Elkander helpen), in aanmerking gekomen voor een cassavemachine, cassaveoven en pan, brushcutter, kettingzaag, waterpomp en andere werktuigen.
De ondertekening van de overeenkomst vond onlangs plaats. De werktuigen zullen op een nader te bepalen dag in ontvangst worden genomen. “We zijn heel blij met deze steun en wij beloven dat we deze machines goed zullen inzetten. We gaan hierdoor veel meer geld verdienen om het hoofd te bieden aan de verslechterde economische situatie”, zegt Louise Pierre van Opanotobo.
Pierre wijst erop dat de vrouwenorganisatie met technische ondersteuning van Bureau VIDS een projectvoorstel heeft ingediend bij SAMAP. Dat was mogelijk door het #IndigenousNavigator Initiative, een programma dat liep van 2017 tot eind 2021, waarbij nagegaan werd hoe het staat met mensenrechten en ontwikkeling van Inheemse gemeenschappen.
Binnen dat programma werden onder meer vier gemeenschapsprojecten uitgevoerd en zijn projectvoorstellen geschreven en ingediend bij donoren. De aanschaf van de machines kan volgens Pierre ervoor zorgen dat jongere vrouwen interesse krijgen om aan cassaveteelt en de verwerking van het gewas te doen, meldt de VIDS. Behalve cassave, zal de vrouwenorganisatie ook ananas en groenten planten, aangezien de grond in het dorp hiervoor geschikt is.
SAMAP is een initiatief van de regering onder leiding van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, uitgevoerd door Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met fondsen van de Europese Unie. De bedoeling is om duurzame ontwikkeling van landbouw te bevorderen door concurrerende en veiligere productie, die de markttoegang moet vergroten voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en non timber forest products.