woensdag 21 februari 2024
24 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemse volken worstelen met uitdagingen tijdens COP 28-klimaattop

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (1)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van een 7-tal seniore professionals die beseffen dat het bestuur van het land beter moet en beter kan. De opeenvolgende bestuurlijke en economische crises zijn ons nie...

In het kader van de COP 28 hebben de lidlanden de beslissingsbevoegdheid, waarbij zij vanuit nationaal perspectief besluiten nemen voor het algemeen belang. Dit resulteert echter vaak in beslissingen zonder rekening te houden met belangrijke actoren in het duurzame behoud van de natuur en moeder aarde, zoals vrouwen, jongeren en Inheemse volken.

Deelname aan de klimaattop is voor Inheemse volken een aanzienlijke uitdaging, voornamelijk vanwege beperkte financiële middelen voor deelname. De taalbarrière bemoeilijkt communicatie en het bijwonen van vergaderingen, aangezien deze meestal in het Engels zijn en vertaalmogelijkheden vaak ontbreken.

Daarnaast ervaren ze beperkte toegang tot vergaderruimtes, omdat de vergadering is gericht op overheden die lid zijn van de Verenigde Naties. Inheemse vertegenwoordigers hebben doorgaans de rol van waarnemers en mogen deelnemen aan vergaderingen indien de ruimte dat toelaat.

Ondanks deze uitdagingen nemen Inheemse volken wereldwijd jaarlijks deel aan COP 28-vergaderingen om op te komen voor hun rechten als natuurlijke beschermers en behouders van de natuur, biodiversiteit en moeder aarde, en vooral om niet over het hoofd te worden gezien. Inheemse volken bezitten traditionele kennis en capaciteiten die van vitaal belang zijn voor hun deelname aan deze belangrijke processen.

Een van de uitkomsten van de COP tot nu toe is de bijdrage van het gastland, dat USD 100 miljoen doneert ter ondersteuning van Loss and Damage. Het Internationaal Inheems Platform voor klimaatverandering streeft naar volledige en effectieve participatie van Inheemse gemeenschappen in deze processen, evenals capaciteitsversterking in het financieringsproces, waarbij financiering rechtstreeks naar Inheemse volken gaat en door hen wordt beheerd en geïmplementeerd. Inheemse volken streven naar gelijkwaardig partnerschap in plaats van behandeling als begunstigden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse volken worstelen met uitdagingen tijdens COP 28-klimaattop