woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
1
(1)

Inheemse volken Suriname dienen tien wetsvoorstellen in bij DNA-voorzitter

lees ook ...

Inheemse gemeenschappen van Suriname luiden noodklok bij VN-...

Tijdens de 141ste VN-zitting over het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten in Genève, heeft basya Louis Biswane van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VID...

De Organisatie van Inheemse Volken in Suriname (OIS) heeft op 2 oktober 2023 tien wetsvoorstellen overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee. Een vertegenwoordiger van de OIS las het begeleidend schrijven voor waarin werd benadrukt dat deze voorstellen niet alleen gaan over grondenrechten, maar ook over andere rechten die de Inheemsen toekomen.

De OIS streeft naar een vreedzame en duurzame oplossing en ziet deze voorstellen als een verankering van hun eigen rechtspositie. Ze hopen dat de voorstellen spoedig behandeld zullen worden in het parlement. Steven Jakaoemo, een betrokkene bij de totstandkoming van de voorstellen, benadrukte dat aanpassingen aan de Grondwet nodig zijn.

Hierin moet de erkenning van de Inheemsen als oorspronkelijke bewoners van Suriname worden opgenomen, inclusief hun collectieve rechten. De Inheemsen eisen niet alleen exclusieve rechten op jacht, maar ook op de ontginning van natuurlijke hulpbronnen. Ze willen tevens het recht op FPIC (recht om te beslissen) en Profit Sharing.

Als er ooit olie wordt gevonden voor de kust van Galibi, willen zij ook profiteren. Jakaoemo stelde dat deze wetten binnen twee maanden zijn opgesteld, na discussieavonden ter gelegenheid van de Inheemse Dag in Hollandse Kamp.

Hij benadrukte dat de Inheemsen hun bossen hebben beschermd en nog steeds beschermen, en dat zij de rechten hebben op hun eigen koolstoffen. Ze willen niet dat geld voor natuurlijke hulpbronnen wordt ontvangen zonder de betrokkenheid van de Inheemsen, aangezien hun grondstoffen al worden weggedragen, inclusief hun zuurstof.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse volken Suriname dienen tien wetsvoorstellen in bij DNA-voorzitter