vrijdag 19 april 2024
24.2 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemse vertegenwoordigers volgen training over mensen- en collectieve rechten

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, vanwege de inflatiecijfers kun je uitrekenen hoeveel procent de koopkracht gedaald is. In 2020 en 2021  was de inflatie rond de zestig procen...

Het team van VIDS heeft tijdens de VN Permanente Forum voor Inheemse Issues een tweedaagse training gevolgd over mensenrechten en de rechten van Inheemse volken. Tijdens de training werden Inheemse vertegenwoordigers uit vele landen getraind in de manieren waarop ze hun collectieve rechten juridisch kunnen afdwingen, via nationale, regionale en internationale mechanismen, strategieën en processen.

Er werd ingegaan op de bestaande VN-mechanismen over de rechten van Inheemse volken en er werden praktische oefeningen gegeven om juridische eisen goed te onderbouwen. De Inheemse deelnemers kregen ook de mogelijkheid om hun issues kort voor te leggen die zij ervaren in hun gebieden, waarbij de groep de juridische kernissues identificeerde en analyseerde welke juridische stappen zij verder kunnen ondernemen gebruik makende van internationale juridische instrumenten en mechanismen.

Ook werd het verschil behandeld tussen het ILO 169 verdrag en de VN Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken (UNDRIP). De training benadrukte dat Inheemse organisaties hun zaken echt aanhangig moeten maken en niet moeten wachten op externe mensen of organisaties, en ook niet moeten wachten tot het erger wordt. Inheemse vertegenwoordigers werden aangemoedigd om hun issues aan te kaarten en te ondersteunen met behulp van internationale juridische instrumenten en mechanismen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse vertegenwoordigers volgen training over mensen- en collectieve rechten