Inheemse leiders uit verschillende gemeenschappen in Suriname hebben een belangrijke stap gezet naar verzoening en samenwerking. Tijdens een speciale dienst, georganiseerd door het Platform Inheemse Christelijke Leiders in Suriname, ondertekenden vertegenwoordigers van onder meer de Arowakken, Caraïben en Trio’s een manifest als symbool van hun eenheid.
President Chandrikapersad Santokhi, die de bijeenkomst bijwoonde, sprak zijn steun uit voor het initiatief en benadrukte het belang van vergeving en samenwerking voor de ontwikkeling van het land. Hij prees de inheemse bevolking voor hun rol in het behoud van het Surinaamse bos, waardoor Suriname een van de groenste landen ter wereld blijft.
De bijeenkomst kwam tot stand met bemiddeling van Harold Pultoo, presidentieel adviseur Geestelijk Welzijn en Arbeid. Volgens hem gaf president Santokhi direct groen licht voor de activiteit, nadat platformvoorzitter Gerrie Karwafodi en secretaris Armand Karwafodi hun verzoek hadden ingediend.
Het staatshoofd benadrukte dat vrede en verzoening alleen bereikt kunnen worden door samenwerking en saamhorigheid. “We moeten ervoor zorgen dat er eenheid is, en deze dag draagt daaraan bij,” stelde hij. De president verwees ook naar de wekelijkse gebedsmomenten op het kabinet, in lijn met het nationale motto uit het volkslied: “Gado de wi fesiman.”
Santokhi erkende dat beleidskeuzes soms weerstand oproepen en dat teleurstelling en pijn onvermijdelijk zijn. Daarom riep hij op tot een verbeterde dialoog met de samenleving en onderlinge afstemming bij cruciale kwesties zoals de grondenrechten. Hij onderstreepte dat de nieuwe conceptwet alleen effectief kan zijn als deze breed wordt gedragen.
“Suriname kan alleen gezamenlijk tot ontwikkeling komen wanneer we begrip tonen voor elkaars cultuur en onderling respect en liefde bevorderen,” aldus de president.