dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
4
(1)

Inheemse gronden uitgegeven zonder medeweten, ondanks dialoog met parlement

lees ook ...

Slagingspercentages vwo gestegen, havo licht gedaald

Dit jaar zijn de slagingspercentages voor het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) gestegen, terwijl die voor het hoger algemeen vormend onderwijs (havo) een lichte daling hebben laten zien....

Inheemse bewoners van Powakka en Pikin Saron worden nog steeds geconfronteerd met het uitgeven van grote delen van hun woon- en leefgebieden aan derden, ondanks herhaalde bezoeken aan De Nationale Assemblee (DNA) en oproepen om in dialoog te blijven. Recente documenten laten zien dat er beschikkingen zijn voor houtkap en dat zelfs hele ananasvelden zijn weggegeven.

Op een gegeven moment werd er zelfs een lap grond in een dorp te koop aangeboden door een derde. Een vertegenwoordiging van Inheemsen en Saamaka is wederom naar DNA geweest om te spreken over het grondenrechtenvraagstuk en om de conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse- en Tribale Volken te bespreken.

De groepen geven aan dat in de huidige vorm, de wet in hun nadeel zal werken omdat er zaken zijn toegevoegd, weggelaten of eruit gehaald. Enkele Inheemse leiders hebben na hun ontmoeting met assembleevoorzitter Marinus Bee aangegeven, dat hun woon- en leefgebieden nog steeds worden verhandeld zonder hun medeweten. Kapitein Sergio Sabajo van Powakka vertelde dat zij via social media op de hoogte waren gebracht en dat zij op onderzoek zijn uitgegaan.

Het blijkt dat er in korte tijd minstens 5 lappen grond elk van ruim 3 hectaren aan individuen en een stichting zijn uitgegeven. De documenten tonen data van uitgifte tussen augustus en november 2022. Ook ananasvelden vallen onder de verkavelde gebieden.

Op Pikin Saron waren bewoners verrast door zwaar materieel in hun woongebied. Het is hen gelukt de activiteiten te stoppen, maar ze zijn daarna door de politie opgeroepen voor verhoor. Daar is gebleken dat een deel van hun woongebied volgens een beschikking in december 2022 is uitgegeven voor houtkap. Daarnaast wordt er in het dorp een lap grond door een derde ten verkoop aangeboden.

DNA-voorzitter Bee is van plan om vanaf 2 mei de wet voor Inheemse- en Tribale grondenrechten te behandelen. VIDS-voorzitter Muriel Fernandes heeft Bee erop gewezen om erop toe te zien dat gronden niet worden uitgegeven terwijl de wet wordt behandeld. Bee heeft aangegeven dit mee te nemen en benadrukte dat dialoog belangrijk blijft. De Inheemse gemeenschap roept op tot meer actie om hun grondenrechten te beschermen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse gronden uitgegeven zonder medeweten, ondanks dialoog met parlement