woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemse gemeenschap Konomerume werkt aan toekomstige plannen via 3-D kaart

lees ook ...

DOE-vertegenwoordiger trekt lijst van A20 bij verkiezingen i...

Wanneer de algemene, vrije en geheime verkiezingen in mei 2025 worden gehouden, zal een vertegenwoordiger van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) de lijst van Alternatief 2...

De driedimensionale kaart (3-D kaart) van Konomerume is onlangs voltooid na een acht dagen durende inspanning. Schoolkinderen en dorpsbewoners werkten zij aan zij met het VIDS-team onder de begeleiding van deskundige Lisa Best, om de 3-D kaart te creëren. Het proces omvatte het overtrekken, snijden en verven van de kaart, inclusief het nauwkeurig in kaart brengen van rivieren, kreken, jachtpaden, verschillende bossoorten en symbolen voor vruchtbomen, jachtgebieden, viskweekplaatsen en meer, waarbij de waardevolle kennis van oudere dorpsbewoners werd gebruikt.

De kaart onthult duidelijk dat het zuidelijke deel van het leefgebied hoger ligt dan het noordelijke deel, waar zwampgebieden en tijdelijk overstroomde gebieden overheersen. Dit wijst op het potentieel van aanzienlijke zwampvissen gedurende bepaalde seizoenen, hoewel overmatige regenval kan leiden tot frequente overstromingen met consequenties voor vispopulaties en landbouwgewassen. De merkbare effecten van klimaatverandering worden daarmee zichtbaar.

Met de informatie over de natuurlijke rijkdommen in het leefgebied en de aanwezige kennis en vaardigheden om de verschillende ecosystemen te benutten, heeft Konomerume nu een tool in handen om toekomstplannen te smeden. De kaart biedt inzicht in factoren die in overweging moeten worden genomen.

Deze verzamelde informatie kan de gemeenschap helpen aanpassingen te identificeren voor mogelijke veranderingen. Nieuwe plannen zullen ook voortkomen uit de samenhang tussen landschappelijke eigenschappen, natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare expertise.

In de komende maanden wordt meer informatie verzameld via geluids- en beeldopnames, terwijl de gemeenschap wordt aangemoedigd om te dromen over de toekomst van Konomerume. Voor het einde van het jaar zullen alle vergaarde gegevens, werkstukken en videobeelden door de dorpsbewoners worden gebruikt om hun visie op het gebruik van hun woon- en leefgebied verder te ontwikkelen en toekomstplannen te formuleren.

Bovendien is er een verlangen om deze eerste plannen te delen met beleidsmakers, belangrijke figuren en organisaties in Paramaribo om mogelijke vervolgstappen te coördineren en uit te stippelen in samenwerking met het dorp.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse gemeenschap Konomerume werkt aan toekomstige plannen via 3-D kaart