dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Inheemse dorpsleiders bespreken belangrijke kwesties met Surinaamse regering

lees ook ...

Bedrijf Pomeroon Caribbean Coconuts and Spices plant 65.000 ...

Op dinsdag 26 september 2023 werd het bedrijf Pomeroon Caribbean Coconuts and Spices met veel enthousiasme gelanceerd in het district Coronie. Het bedrijf heeft plannen om in de nabije toekomst maar l...

Op uitnodiging van de regering hebben vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi en een cluster van ministers. De bijeenkomst vond plaats op vrijdag 2 juni 2023 op het Kabinet van de President. Tijdens de ontmoeting hebben beide partijen gedachten uitgewisseld over diverse vraagstukken.

Een maand geleden vonden er gewelddadigheden plaats in Pikin Saron op 2 mei 2023. De VIDS had namens de Inheemse gemeenschappen een ultimatum gesteld en enkele eisen aan de regering gesteld. Op verzoek van de regering is de organisatie uitgenodigd om de stand van zaken te bespreken. Tijdens de vergadering zijn onderwerpen zoals de veiligheidssituatie in Pikin Saron, grondenrechten, cyanidevervuiling en concessies in woongebieden besproken.

Naast president Santokhi was ook vicepresident Ronnie Brunswijk aanwezig. De cluster van ministers bestond uit minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

VIDS-voorzitter Muriël Fernandes benadrukt dat concrete acties noodzakelijk zijn. “Mensen zijn moe van het horen dat we in dialoog gaan zonder enige concrete resultaten”, aldus Fernandes.

Er is besloten dat de verschillende ministeries schriftelijk aan de VIDS zullen rapporteren over de voorgestelde aanpak. Op hun beurt zal de organisatie de Inheemse gemeenschappen informeren. De volgende bijeenkomst staat gepland op 16 juni.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse dorpsleiders bespreken belangrijke kwesties met Surinaamse regering