maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
5
(1)

Inheemse dorpsbewoners in Para krijgen officiële toegang tot goudwinning

lees ook ...

Extra controle veroorzaakt betalingsproblemen bij onderwijs

Er is extra controle nodig binnen de betalingscyclus van het ministerie van Onderwijs, wetenschap en Cultuur (MinOWC). Bij enkele leerkrachten zorgt dit voor betalingsproblemen. Het gaat om extra uren...

De bewoners van inheemse dorpen in Para hebben formeel groen licht om aan goudwinning te doen in het concessiegebied van het staatsbedrijf Grassalco te Maripaston. Deze concessie beslaat het leefgebied van de inheemse gemeenschappen. In de afgelopen jaren zijn er spanningen geweest tussen het bedrijf en de dorpsbewoners, die het gebied betraden en daar illegale goudwinning bedreven, wat leidde tot conflicten.

Deze spanningen escaleerden op 2 mei vorig jaar toen gewapende dorpelingen de mijn aanvielen, medewerkers van Grassalco verwondden en gijzelden. Twee van de aanvallers werden later door de politie gedood. De officiële toestemming voor inheemsen om in de concessie te werken betekent volgens Wesley Rozenhout, directeur van Grassalco, het einde van de vete tussen het bedrijf en de lokale bewoners.

Rozenhout benadrukt dat er een einde moet komen aan situaties waarin binnenlandbewoners gewond raken of zelfs sterven als gevolg van conflicten met de overheid. Hij was geschokt door het incident van mei vorig jaar. De dorpsleiders van Pikin Saron en Bigi Poika beschouwen de toelating van de inheemse bevolking als een cruciaal moment. Het stelt de bewoners van het gebied in staat om zelf te werken en te profiteren van de natuurlijke hulpbronnen in hun leefgebied.

Hoewel goudzoekers worden opgeroepen om zich aan de regels van het bedrijf te houden, wordt Grassalco ook gevraagd om rekening te houden met de levenswijze van de bewoners. De dorpsleiders zeggen toe te zullen zien op een goede gang van zaken en hopen op een duurzame samenwerking tussen de dorpen en Grassalco.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse dorpsbewoners in Para krijgen officiële toegang tot goudwinning