dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
5
(1)

Inheemse bevolking Zuid-Suriname lanceert eigen internet radiostation

lees ook ...

Actie onder Hooghart en Sallons gaat door met minder mensen

De vakbondsleider Michael Sallons en Ronald Hooghart zijn trekkers van de antiregeringsprotesten van de laatste dagen. Zij lopen dagelijks met een steeds kleiner groep burgers door de straten van Para...

Het eerste inheemse radiostation te Kwamalasamutu van Zuid-Suriname, Radio Tareno Media, wordt op 16 augustus gelanceerd. Radio Tareno Media wordt een internet radiostation en is een samenwerking van vijf Trio dorpen in het diepe zuiden van Suriname. Het station staat fysiek in Kwamalasamutu en in fase 1 van het project zijn Sipaliwini, Alalapadu, Curuni en Amotopo ook onderdeel van- en partners in het station.

Na een proefperiode van drie maanden vangt fase 2 aan, waarin nog 3 dorpen te weten Tepu, Apetina en Palumeu aansluiten. Alle acht dorpen die eerder dit jaar over dit project hebben nagedacht en afgestemd, zijn er enthousiast over. Vrijwilligers uit de verschillende gemeenschappen zullen vanuit hun eigen dorp via de telefoon door middel van een speciaal ontwikkelde app hun programma’s kunnen uploaden naar een ‘cloud’.

Apparatuur
Vanuit Kwamalasamutu worden de programma’s dan centraal uitgezonden, die te ontvangen zullen zijn in de hele wereld en uiteraard vooral ook in alle dorpen zelf. Het Amazon Conservation Team Suriname is partner van de inheemse bevolking van Zuid-Suriname en helpt met de totstandkoming van dit project.

Er is onder andere internet en zonne-energie aangesloten, een radiostation neergezet, apparatuur geïnstalleerd en in alle dorpen zijn internetversterkers geplaatst. Binnenkort komen er ook telefoon oplaadpunten verspreid door de dorpen. Dit project is mogelijk gemaakt door Skoll Foundation en de implementatie lag in handen van Interdata NV. In Allalapadu heeft CI-Suriname het project ondersteund door internet ervoor ter beschikking te stellen.

Training
De programma’s zullen in het Nederlands, Sranan, Trio en Wayana worden uitgezonden en door de plaatselijke bevolking zelf worden gemaakt. Behalve nieuws, muziek, praatprogramma’s en andere entertainment, biedt dit nieuwe kanaal bij uitstek ook mogelijkheden voor educatie en voorlichting. Ook andere ngo’s, overheidsinstanties, de gezondheidszorg en het onderwijs kunnen er dus optimaal gebruik van te maken.

De training en begeleiding voor het maken van programma’s zal tot december 2021 nog intensief via ACT verlopen. Relevante instanties en programma-aanbieders zullen vanaf de komende week instructies ontvangen voor het aanleveren van materiaal die zij zouden willen uitzenden via Radio Tareno.

De stem van de gemeenschappen van Zuid-Suriname zal wereldwijd en onderling te horen zijn. Met Radio Tareno wordt daarmee een mijlpaal in onze geschiedenis bereikt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInheemse bevolking Zuid-Suriname lanceert eigen internet radiostation