Ingrid Bouterse, lijstduwer van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft zondagavond tijdens een ressortmeeting in Tammenga opnieuw van zich laten horen met scherpe opmerkingen richting politieke tegenstanders. Hoewel ze de naam van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk niet expliciet noemde, was het duidelijk dat haar uitspraken een reactie waren op een eerdere sneer van zijn kant.
Brunswijk had tijdens een ABOP-bijeenkomst gesteld dat hij een “echte militair” is, terwijl hij Bouterse als “rekruut” bestempelde. Bouterse riposteerde zondag: “Deze rekruut heeft 40 jaar les gehad van de opperbevelhebber der strijdkrachten,” refererend aan haar vader, ex-president Desi Bouterse. Ze sloot haar betoog af met een oproep aan het publiek: “Deze rekruut zegt: stemmen jullie 25 mei paars.”
Oproep tot mobilisatie
Tijdens haar toespraak benadrukte ze het belang van mobilisatie op het veld. “De overwinning is nog niet binnen,” waarschuwde ze. “Wanneer deze regering weer aan de macht komt, is het afgelopen met de NDP. Dan kunnen we de tent sluiten.”
Bouterse schetste een moeilijk economisch perspectief voor de komende jaren. Volgens haar zal pas vanaf 2028 verlichting komen in de vorm van olie-inkomsten. In de tussentijd zouden ook gekozen NDP-parlementariërs de buikriem moeten aanhalen. “Net als het volk.”
Uithalen naar beschuldigingen
De politica besteedde ook aandacht aan beschuldigingen die volgens haar neerkomen op karaktermoord. Ze verwees onder andere naar een zaak in Nederland waarin ze in 2020 in het gelijk werd gesteld nadat iemand haar had beschuldigd van het stelen en verkopen van diamanten. Ook sprak ze geruchten tegen over het “nemen” van Wakapasi en een vermeend broodjesproject dat ze zou hebben uitgevoerd als first lady. “Ik weet niet welke first lady dat gedaan heeft, maar ik niet,” zei ze.
Transparantie en kritiek op de regering
Bouterse benadrukte dat de NDP bij een eventuele terugkeer naar de macht zal inzetten op transparantie, goed bestuur en digitalisering. “Alle gesloten contracten moeten openbaar zijn. Nu weten we niet wat ze voor ons hebben gedeald.”
Tot slot verdedigde ze de regering-Bouterse bij de machtsoverdracht in juli 2020.
Volgens haar is het onterecht dat wordt gezegd dat het land failliet was bij vertrek. “Als we al het geld hadden opgemaakt, hoe konden ze doorgaan toen ze aan de macht kwamen?”