woensdag 19 juni 2024
27 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

Informatiebase over klimaatverandering gelanceerd

lees ook ...

Een eerbetoon aan de legendarische Trena Yellow Birds

Op donderdag 13 juni ontvingen wij met droefheid het bericht van het overlijden van de geliefde voorzitter en mentor van Sportvereniging Yellow Birds, W. Orlando Renfurm. In Yellow Birds stond hij ...

De database DONDRU is op vrijdag 10 juni 2022 gelanceerd om significante data met betrekking tot klimaatverandering bij elkaar te brengen en deze met de samenleving te delen. Dit informatiesysteem is eigendom van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu oftewel de Staat Suriname en is met financiering van de Inter-Amerikaane Ontwikkelingsbank (IDB) ontwikkeld.

Minister Silvano Tjong-Ahin zegt dat Dondru niet alleen om de transarantie van het departement gaat, maar dat de samenleving gaat nadenken over de effecten van klimaatverandering. Minister Tjong-Ahin zegt dat er een aantal systemen worden uitgezet wanneer het gaat om goed toegerust te zijn op de effecten van klimaatverandering. DONDRU is één van deze systemen die belangrijk is voor de samenleving. De bewindsman geeft aan dat Suriname één van de kwetsbare landen is voor de gevolgen van klimaatverandering.

In het vorig jaar gepubliceerde State of the Climate Report, dat geldt als Surinames Klimaatplan, is beloofd een database op te zetten om aandacht te besteden aan deze gevolgen. Suriname zal, als één van de landen die de klappen van klimaatverandering zal opvangen, samen met de andere naties moeten werken aan het verminderen van uitstoot. Daarnaast zullen deze landen voldoende toegerust moeten zijn om mens, dier en milieu te beschermen. “Om dat te kunnen doen hebben we data nodig”, aldus de de minister.

De minister merkt op dat er veel is geschreven over milieu en klimaatverandering, maar het blijkt dat veel van de conclusies niet echt gebaseerd zijn op harde data. DONDRU is dan ook een informatiesysteem en een platform om significante data, die belangrijk zijn voor klimaatverandering bij elkaar te hebben. De database is niet  enkel voor wetenschappers, maar gebruikersvriendelijk voor het algemene publiek. “We moeten open en transparant zijn met data. Het hele volk heeft er recht op, omdat klimaatverandering effect heeft op heel het volk”, verduidelijkte minister Tjong-Ahin.

DONDRU wordt beheerd door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). Donovan Bogor, MSc. is Office Director van NIMOS’ Office of Environmental Planning & Information Management (EPI). Hij legt uit dat er voor de naam DONDRU is gekozen om de database een meer Surinaams karakter te geven. Getracht wordt met het systeem een centrale bron van informatie te creëren ten behoeve van het Surinaamse publiek en de wereld. De informatie is voorlopig alleen in het Engels, maar er wordt gewerkt aan Nederlandse en Sranantongo vertaling. Bongor geeft aan dat er in het systeem geen conclusies worden getrokken, maar alleen data wordt gepubliceerd.

Webdeveloper Enver Lieuw van ADEPT NV zegt dst het systeem data op een begrijpbare manier moet tonen. Er is ruimte om commentaar te geven en op een later tijdstip zal ook een contactformulier aan de database verbonden worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInformatiebase over klimaatverandering gelanceerd