maandag 3 oktober 2022
29.4 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
4.5
(2)

Gemeenschap krijgt informatie over Basiszorgverzekering

lees ook ...

Geen geld gestolen uit kluis politie

Er is geen sprake van diefstal van SRD 300.000 uit een  kluis op het hoofdbureau van politie aan de Duisburglaan. Bij verificatie bij het Interim-managementteam van het Korps Politie Suriname (KPS) is...

De informatie over de Basiszorgverzekering wordt naar alle ressorten gebracht. Er blijkt binnen de samenleving nog veel onduidelijkheid te zijn over de Wet Nationale Basiszorgverzekering. Om hierin verandering te brengen, is het Uitvoeringsorgaan Basiszorg reeds geruime tijd bezig met informatiesessies in de verschillende ressorten. Ressort- en districtsraadsleden worden tijdens deze bijeenkomsten zo omstandig mogelijk ingelicht over de basiszorg.

Het is de bedoeling dat zij de informatie verder vertalen naar bewoners van hun ressorten. Op 30 november was het de beurt aan het ressort Paramaribo Centrum. Rachel Perri, directeur van het Uitvoeringsorgaan Basiszorg, zegt dat het orgaan met de informatiesessie uitvoering geeft aan een van haar taken, namelijk voorlichting. Er is bewust gekozen voor de rr- en dr-leden, niet alleen omdat deze pas zijn gekozen, maar meer nog omdat zij het dichtst bij de samenleving staan. Volgens Perri is er veel onduidelijkheid over de wet en het aanvragen van premiesubsidie voor basiszorg.

Een van de eerste indrukken is dat er veel behoefte aan informatie is, terwijl de rr- en dr-leden aangeven beter wegwijs te zijn gemaakt. Naast de rr- en dr-leden kunnen ook buurtorganisaties en andere geïnteresseerde instanties een infosessies aanvragen. Voor dit jaar staat er nog een zo’n bijeenkomst gepland, waarna volgend jaar onder meer de districten bezocht zullen worden.

Ze gaf verder aan dat het Uitvoeringsorgaan belast is met de uitvoering van de Wet Nationale Basiszorgverzekering. Het orgaan heeft een samenwerking met de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale zaken voor het screenen van het Bazo-bestand, hetgeen een ongoing proces is. Personen wiens kaart is vervallen, dienen opnieuw premiesubsidie aan te vragen. De screening geschiedt op basis van de vastgestelde criteria als men wel of niet in aanmerking komt.

Het is van belang om te letten op de einddatum van de Bazo-kaart en dat minimaal een maand voor de vervaldatum opnieuw een aanvraag wordt gedaan. Daarmee wordt volgens de directeur voorkomen dat men niet naar de dokter kan, omdat de kaart vervallen is. Ze legt uit dat een basiszorgverzekering afsluiten een plicht is. Deze moet zelf worden betaald. De overheid komt in met subsidie voor mensen die niet zelf kunnen betalen.

Perri zegt dat mensen vaak niet weten wat hun verzekering kost. Er wordt een aanvraag gedaan, terwijl men de kosten zelf kan betalen. Dat is ook iets waarvan het Uitvoeringsorgaan de samenleving bewust wil maken. Naast voorlichting aan de samenleving, zullen werkgevers die hun plicht jegens werknemers verzaken worden gecontroleerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGemeenschap krijgt informatie over Basiszorgverzekering