donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
0
(0)

Inflatieverlaging belangrijke uitdaging 2022

lees ook ...

Kinderen Trio-dorp Amatopo voor het eerst naar school

De kinderen van het Trio-dorp Amatopo in het zuidwesten van Suriname zijn maandag voor het eerst naar school gegaan. Dit betekent dat niet alleen vierjarigen in de schoolbanken zitten, maar ook kinder...

De belangrijkste uitdaging voor 2022 is het verlagen van de inflatie, die in 2020 is uitgekomen op 61 procent. De verwachting is dat dit percentage in 2021 ongeveer hetzelfde zal zijn. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi vrijdag bij het uitspreken van zijn jaarrede. “Het beteugelen van de importinflatie, blijft een uitdaging, waaronder de prijs van benzine, maar de lokale componenten moeten verder aangepakt worden.”

Het staatshoofd heeft tijdens zijn jaarrede in het parlement verder aangegeven, dat het eerdergenoemde voor een belangrijk deel, reeds gedaan is, via de vrijemarktkoers. Hij doelt daarmee op het gestadig terugdringen van het begrotingstekort en het afbouwen van de monetaire financiering.

“Een hoge inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten voor de burgers, bedrijven en overheid een stuk hoger liggen dan verwacht. Het betekent ook dat burgers met hetzelfde inkomen minder kunnen kopen en dus aan koopkrachtverlies lijden”, zei de president.

Hij gaf verder aan dat de overheid zich zeer goed bewust is van het koopkrachtverlies, en van de effecten van sommige maatregelen, die genomen moesten worden, om de economie weer recht te trekken. “Daarom is in het afgelopen jaar, bijna SRD 3 miljard uitgegeven, dan wel gereserveerd voor extra inkomstenoverdrachten en uitkeringen, armoedebestrijding en additionele uitgaven, in bepaalde sectoren zoals de gezondheidszorg, om de bevolking in moeilijke tijden extra te ondersteunen.”

President Santokhi heeft zei verder dat de regering in 2021 regelmatig overleg heeft gevoerd met vele vakbonden. Dit heeft geresulteerd in diverse afspraken, waaronder, het geven van koopkrachtversterking en verhogen van uitkeringen. Ook met het bedrijfsleven is er regelmatig overleg geweest.

Het overleg, met de vakbeweging en het bedrijfsleven is vanaf 15 september 2021, voortgezet, via het Speciaal Tripartiet Overleg. Alle drie sociale partners hebben aangegeven dat zij ernaar streven om op 25 november een Tripartiet Akkoord te bereiken, waarin afspraken worden vastgelegd voor het jaar 2022. Het gaat hierbij om afspraken op het gebied van koopkrachtversterking, belastingen en het sociaal vangnet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInflatieverlaging belangrijke uitdaging 2022