zaterdag 1 april 2023
24.4 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Inflatieverlaging belangrijke uitdaging 2022

lees ook ...

Santokhi supports the Social Army

The motto of the group Social Army, which provided children with a fun day on March 26, 2023, is "Give a little to change a lot." At that event, President Chandrikapersad Santokhi served as the honora...

De belangrijkste uitdaging voor 2022 is het verlagen van de inflatie, die in 2020 is uitgekomen op 61 procent. De verwachting is dat dit percentage in 2021 ongeveer hetzelfde zal zijn. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi vrijdag bij het uitspreken van zijn jaarrede. “Het beteugelen van de importinflatie, blijft een uitdaging, waaronder de prijs van benzine, maar de lokale componenten moeten verder aangepakt worden.”

Het staatshoofd heeft tijdens zijn jaarrede in het parlement verder aangegeven, dat het eerdergenoemde voor een belangrijk deel, reeds gedaan is, via de vrijemarktkoers. Hij doelt daarmee op het gestadig terugdringen van het begrotingstekort en het afbouwen van de monetaire financiering.

“Een hoge inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten voor de burgers, bedrijven en overheid een stuk hoger liggen dan verwacht. Het betekent ook dat burgers met hetzelfde inkomen minder kunnen kopen en dus aan koopkrachtverlies lijden”, zei de president.

Hij gaf verder aan dat de overheid zich zeer goed bewust is van het koopkrachtverlies, en van de effecten van sommige maatregelen, die genomen moesten worden, om de economie weer recht te trekken. “Daarom is in het afgelopen jaar, bijna SRD 3 miljard uitgegeven, dan wel gereserveerd voor extra inkomstenoverdrachten en uitkeringen, armoedebestrijding en additionele uitgaven, in bepaalde sectoren zoals de gezondheidszorg, om de bevolking in moeilijke tijden extra te ondersteunen.”

President Santokhi heeft zei verder dat de regering in 2021 regelmatig overleg heeft gevoerd met vele vakbonden. Dit heeft geresulteerd in diverse afspraken, waaronder, het geven van koopkrachtversterking en verhogen van uitkeringen. Ook met het bedrijfsleven is er regelmatig overleg geweest.

Het overleg, met de vakbeweging en het bedrijfsleven is vanaf 15 september 2021, voortgezet, via het Speciaal Tripartiet Overleg. Alle drie sociale partners hebben aangegeven dat zij ernaar streven om op 25 november een Tripartiet Akkoord te bereiken, waarin afspraken worden vastgelegd voor het jaar 2022. Het gaat hierbij om afspraken op het gebied van koopkrachtversterking, belastingen en het sociaal vangnet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInflatieverlaging belangrijke uitdaging 2022