donderdag 25 juli 2024
28 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
0
(0)

Inflatie stabiliseert: consumentenprijzen stijgen met 0,5% in mei

lees ook ...

Tata Colin Plein wordt Tourist Information Center

Het Tata Colinplein in Coronie wordt veranderd in een Tourist Information & Visitor Center naar het model van Wakapasi naast de Palmentuin in Paramaribo. Dit is een initiatief van het directoraat ...

Eind mei kwam de inflatie uit op 18,6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). De consumentenprijzen zijn in mei met 0,5% gestegen ten opzichte van april.

In april stegen de consumentenprijzen met 0,7% in vergelijking met maart. Volgens het ABS stegen de prijzen gemiddeld met 20,9% toen april 2024 werd vergeleken met april 2023.

Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de overheid voorspellen dat de gemiddelde inflatie dit jaar rond de 14,5% zal liggen. De verwachting is dat de maandelijkse inflatie gemiddeld onder de 1% zal blijven, een trend die de afgelopen twee maanden zichtbaar was.

Vorig jaar bedroeg de inflatie 32,6%, terwijl deze in 2022 zelfs 54,6% was. In 2020 en 2021 schommelde de inflatie rond de 60%. Een van de doelstellingen van het huidige herstelprogramma is om de wisselkoers stabiel te houden en de inflatie terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau. De wisselkoers is de laatste periode stabiel gebleven, wat bijdraagt aan het verminderen van de inflatiedruk. Met deze ontwikkelingen hoopt de overheid dat de economische stabiliteit verder zal verbeteren en dat de koopkracht van de bevolking geleidelijk zal herstellen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameInflatie stabiliseert: consumentenprijzen stijgen met 0,5% in mei