donderdag 30 november 2023
28.1 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
0
(0)

India en UNDP financieren project ter versterking van klimaatveerkracht in Suriname

lees ook ...

Doksenclub rechtszaak: Van Den Bergh vertelt zijn verhaal Li...

Morgen, vrijdag 1 december, doet Gerard van den Bergh een boekje open over de perikelen waarin hij terecht is gekomen. Er lopen diverse rechtszaken waarbij de tegenpartij de Staat is alsook Kirpala...

De officiële aftrap voor het project ‘Klimaat Implementatie’ door het ministerie van Openbare Werken (OW) is op 20 oktober gegeven. Het hoofddoel van dit project is het verbeteren van de vroegtijdige waarschuwingsdienstverlening in Suriname, met als doel de veerkracht tegen overstromingen als gevolg van zware regenval te vergroten. De financiering van dit project komt van het India UN Development Partnership Fund, in samenwerking met Caricom en het United Nations Development Program (UNDP).

Sergio Kadosoe, directeur van de afdeling Onderzoek en Dienstverlening, meldt dat er een bedrag van 246.852 Amerikaanse dollars is toegekend. “Het project zal over een periode van 18 maanden worden uitgevoerd en bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt ondersteuning geboden aan de natuurlijke capaciteit van het klimaat en de gemeenschap.

De tweede fase omvat innovaties voor het introduceren van systemen die waarschuwingssignalen kunnen verzenden bij klimaatgerelateerde noodsituaties”, aldus Kadosoe. Hij bedankte India en de UNDP hartelijk voor de goede samenwerking met het ministerie.

Minister Riad Nurmohamed van OW benadrukte dat Suriname met dit project een mijlpaal heeft bereikt. “Het is van groot belang dat onze hydrologische en meteorologische diensten worden uitgebreid met nieuwe technologieën om voorbereid te zijn op mogelijke klimaatveranderingen,” aldus de bewindsman.

Krieshen Ramkhelawan, directeur van GISsat, gaf middels een presentatie meer uitleg over het nieuwe datasysteem. Hij legde uit dat het Geografisch Informatie Systeem (GIS) een ruimtelijk systeem is dat diverse soorten geografische gegevens creëert, beheert, analyseert en in kaart brengt. Volgens hem maken sommige ministeries al gebruik van dit systeem.

Ambassadeur Shankar Balachandran van India prees het GIS als een zeer efficiënt systeem waarmee data onderling gedeeld kan worden. Hij wenste het ministerie veel succes met de uitvoering van dit prachtige project. Berdi Berdiyev, UNDP Deputy Resident Representative, voorspelde dat het klimaat wereldwijd tegen 2030-2040 ingrijpend zal veranderen. Daarom is het volgens hem nu de tijd om actie te ondernemen om stijgende zeespiegels, voedselschaarste, overstromingen en het verlies van leefgebied voor mens en dier te voorkomen.

Dewdath Bhaggoe, onderdirecteur Onderzoek en Innovatie, benadrukte dat klimaatverandering ook economische gevolgen heeft. Hij is zeer verheugd over dit project en hoopt dat er ook waterstations en meer klimaatstations zullen worden opgezet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIndia en UNDP financieren project ter versterking van klimaatveerkracht in Suriname