dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

In memoriam: Ram Hiralal 85 jaar: Accountant en levensgenieter

lees ook ...

Ondernemer beboet voor valse aangifte en misbruik van vrijst...

Een ondernemer heeft geprobeerd om drie containers met goederen onder het vrijstellingsregiem te importeren door valse aangifte te doen over de inhoud. In het geautomatiseerd aangiftesysteem van de do...

Voor Suriname heeft Ram Hiralal, behalve het eerste Surinaamse accountantsbureau, nuttige service clubs mede opgericht Lions club Parwani, voor Paramaribo, Wanica en Nickerie en een intellectuele gezelligheidsvereniging voor heren Sociëteit Republiek Suriname SORES. Alle clubs bloeien nog.

Op 5 juni, Hindoestaanse immigratiedag is Ram Hiralall op 85 jarige leeftijd overleden, frappant als je bedenkt hoe trots hij was op zijn ouders die tot een van de laatste groepen immigranten uit India behoorde. Hij laat acht kinderen en 22 kleinkinderen achter. Zoals hij over zichzelf zei is hij een liefhebber geweest van goed verzorgde mooie vrouwen, culinaire verassingen uit Oost en West, en goede wijn.


Ondernemend

Op zijn 80ste deed hij nog vijf maal per week wat werk op kantoor Over zijn productief en avontuurlijk leven heeft Roy Khemradj een een biografie geschreven in 2017 dat uitverkocht was. Ram Hiralall werd geboren als nakomertje van zijn ouders in een Nickeriaanse rijstpolder. Tijdens de weeën was zijn moeder nog aan het werk op het veld en hij werd geboren onder een manja boom.

Zo primitief ging het er nog aan toe toen, vertelde hij. Er werd een bigisma geroepen om de navelstreng door te knippen en er kwam verder geen vroedvrouw of dokter aan te pas. Omdat hij de jongste was na  zes zusters was hij zelfs in de armoede waarin hij opgroeide best wel verwend. Zijn ouders werkten keihard zodat hij  na de lagere school naar de Hendriksschool (Mulo) kon in Paramaribo, omdat hij een heel goede leerling was.

Hij werd in het Arya Dewaker internaat geplaatst aan de toenmalige Gravenstraat, want in de districten was er toen geen voortgezet onderwijs.  Daarna bezocht hij de net opgerichte Algemene Middelbare School en werd zelfs met de verantwoordelijkheid van het internaat belast als oudere tiener. Hij werd tussenhandelaar in onder meer meloenen om wat eigen inkomen te hebben en zijn ouders niet meer te belasten met zijn levensonderhoud.

Nederland

Ram Hiralals studieresultaten waren zo goed dat hij in Nederland kon studeren voor accountant en hij heeft daarna daar ook de nodige werkervaring kunnen opdoen. Hij kwam terug naar Suriname omdat hij naar eigen zeggen, in Nederland vanwege discriminatie het nooit zo ver zou kunnen brengen als in zijn eigen land Suriname en hij wat voor zijn land wou betekenen.

Zijn kinderen zijn wel voor het grootste deel in Nederland gebleven of vertrokken en hij ging er jaarlijks naar toe, zodat hij toch met ze in contact bleef, want hij kon met vreugde hun namen en moeders noemen omdat hij ze liefhad en trots op hun allen was. In Suriname zou hij zich een tijd lang nog bezig houden met het organiseren van baithak gana (Surinaams hindoestaanse muziek) competities, maar ook met de cricketsport wedstrijden, feiten waarvoor hij nog gedecoreerd is geworden.

Goeroe

Voor Suriname heeft hij zeker veel betekend. Als initiatiefnemer en oprichter van Lions club Parwani heeft hij ondermeer helpen organiseren dat er een MULO en een middelbar school te Pad van Wanica werd gebouwd zodat de jeugd van dit randdistrict niet meer hoefden te lijden onder het tekort aan scholen in de stad en voortgezet onderwijs in hun eigen buurt kon en kan genieten.

Hoogte en diepte punten

Hiralals heeft als enige in Suriname samengewerkt, ook als agent van het internationaal gerenommeerde bedrijf Deloitte. Op oudere leeftijd was hij door zijn halve eeuw ervaring als accountant  een vraagbaak voor jongeren in zijn vak  en door zijn grote netwerk kon hij hun bijstaan bij het vinden van een stage of werkplek.

Ram Hiralal had ook zijn dieptepunten in het leven. Zoals de dood van zijn oudste zoon, toen die zoon nog geen 40 was, en zijn voorlaatste jonge concubine die aan kanker overleed. Bij de herinnering daaraan kreeg hij nog tranen in de ogen. Hij leefde tenslotte in zijn laatste levensjaren met een 40 jaar jongere schoonheid aan zijn zijde en was zelfs op zijn 80ste nog een energieke man die van uit dineren en wijn drinken hield.

Foto: Boek Ram Hiralal, de kaarten op tafel

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIn memoriam: Ram Hiralal 85 jaar: Accountant en levensgenieter