dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
3.6
(5)

In memoriam: Mechtelly Tjin asie

lees ook ...

Nieuwe ambassadeur VS in Suriname

President Chandrikapersad Santokhi nam vandaag 31 januari 2023, de geloofsbrieven van ambassadeur Robert Faucher in ontvangst op het Presidentieel Paleis. De diplomaat is de nieuwe ambassadeur van de ...

Een Surinaams icoon is heengegaan. Mechtelly Tjin asie één van de eerste Surinaamse kinderboekenschrijfsters overleed op 30 december 2020 in Nederland op 85 jarige leeftijd. In januari zou zij 86 jaar worden.

Mechtellie was dichter, schrijver en cultureel zeer divers. Zij bezocht graag carifesta als dat mogelijk was. Zij was lid van schrijversgroep ’77, lid van Stiwewa, de Stichting die buurtwerk deed in de woonwijk Wintiwai. Mechtelly Tjin asie was altijd bezig met buurt werk onder de jeugd. En zelfs tot in het dorp Baling sula in het district Brokopondo verzorgde zij trainingen.

In 1973 kwam zij uit met haar eerste dichtbundel ‘Akoeba’ en werd door de journalist Ewald Sluisdom in het radioprogramma ‘Gowtoe Noja’ aan het luisterpubliek voorgesteld. Er volgden nog meer dichtbundels waaronder Broko den skotu en korspatu. Enkele kinderboeken uit de vele die zij schreef waren ‘Japi en Joewan’, ‘het aapje van Jaja’, ‘het meisje uit Tapoeripa’ en ‘Emelina’. In haar boeken konden Surinaamse kinderen hun eigen leven in Suriname herkennen wat niet gewoon was voor die tijd. Surinaamse kinderen lazen voor die tijd als ze dat al deden, over sneeuw, ijs en winterjassen,  wat niet de Surinaamse realiteit was.

Mechtelly heeft een grote bijdrage geleverd aan het gevoel van eigenheid bij Surinamers door haar zeer tot de verbeelding sprekende gedichten in het Sranantongo en het Nederlands en niet in het minst  door haar kinderboeken die een generatie kinderen een eigen identiteit gaf.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIn memoriam: Mechtelly Tjin asie