zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
5
(1)

In Memoriam : Jules Ajodhia

lees ook ...

Nationale veiligheidsaanpak: politie en militairen nemen act...

Tijdens een bijeenkomst in De Nationale Assemblee op donderdagavond hebben de ministers Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Krishna Mathoera van Defensie aangekondigd dat er onmiddellijk acti...

Op goede vrijdag is Jules Ajodhia overleden op 79 jarige leeftijd, hij was twee maal vice president van Suriname en jurist. Hij was een ernstig en kalm persoon, die een rechtschapen en sympathieke indruk maakte als mens. Hij was altijd bereid zijn kennis en ideeën te delen met de gemeenschap en de pers.

Districtscommissaris

Op de eerste plaats was hij een goede luisteraar, die op een onopvallende manier gezag uitstraalde, dat was al duidelijk toen hij districtscommissaris was Nickerie, een ambtsperiode die hij van 1978 tot 1988 bekleedde. Hij was actief in de hindoe-gemeente Arya Semadj (die hindoe stroming zonder beelden), waar hij vaker voor bestuursfuncties werd verkozen. Ook in wat in toen nog de Verenigde Hindoestaanse Partij (VHP) heette was hij dichtbij het hoofdbestuur.

Kerst coup

Tijdens de eerste verkiezing na de staatsgreep van 1980 (onder leiding van sergeant Desi Bouterse), leverde de inmiddels tot Verenigde Hervormings Partij omgedoopte VHP in 1988 president Ramshwak Shankar. Jules Ajodia werd toen minister van Justitie en Politie Shankar werd echter door de militairen telefonisch bevolen af te treden op eerste Kerstdag 1990. ( Kerstcoup) Daarna kwam een nieuwe verkiezing.

Vice president

Toen president Ronald Venetiaan van 1991- 1996 aan de macht was, werd mr Ajodhia verkozen tot vicepresident. In die periode hield de regering zich het meest bezig met het machtsvraagstuk en moest alle zeilen bijzetten om vrede te krijgen en de Binnenlandse Oorlog (1986- 1992) te beëindigen alsook de militaire macht in het staatsbestuur terug te dringen en Desi Bouterse als leger commandant  af te zetten. Hierin heeft vp Ajodhia, als hoofd van de ministerraad, ook zijn rol vervuld.

De kiezers voelden zich echter teleurgesteld zo weinig als er voor hun (weder) opbouw gedaan werd en stemde daarna, ook met behulp van wat omgekochte leden van de Verenigde Volks Vergadering, voor president Jules Wijdenbosch in 1996. De economie bleef echter nog dieper bergafwaarts gaan en de devaluatie van de Surinaamse munt bracht grote armoede.

Adek docent

Vanwege aanhoudende volksprotesten en een regering Wijdenbosch die niet opgewassen was voor haar taak, werd deze vroegtijdig afgezet, in het jaar 2000. In deze periode (1996- 2000) werkte Jules Ajodhia als docent Constitutioneel en Administratief Recht op de inmiddels tot Anton de Kom Universiteit omgedoopte Universiteit van Suriname.

Vice president

Tijdens de tweede termijn van de regering-Venetiaan van 2000 tot 2005 werd Jules Ajodhia weer verkozen tot vicepresident. In deze periode voerde Venetiaan het Structureel Aanpassingsprogramma uit, wat gezond was voor Suriname in macro-economisch opzicht, maar funest voor de bevolking waar de smalste schouders in financieel opzicht, de zwaarste lasten moesten dragen.

Assembleelid

De teleurgestelde kiezers stemden daarna grotendeels weer op de tegenpartij, de eerste NDP-regering met Desi Bouterse als president die begon te regeren vanaf 2010. Van 2005 tot 2010 was Jules Ajodhia assembleelid voor de VHP, waarna hij met pensioen ging.

Roerige tijden

In roerige tijden heeft Ajodhia zich ingezet in leidinggevende posities in het land waarvoor hij 2x door het staatshoofd onderscheiden werd eerst als officier en 2021 als commandant in de orde van de Ster. Jules Ramrattan Ajodhia zoals hij voluit heet, laat zijn weduwe en drie volwassen kinderen achter alsook kleinkinderen Zowel de rest van zijn familie als Suriname wordt gecondoleerd vanwege de dood van een Surinamer die op waardige wijze zijn plichten vervuld heeft.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIn Memoriam : Jules Ajodhia