dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
2.3
(3)

In Memoriam Charles Pahlad, man van goodwill en welvaart (1)

lees ook ...

Herdenkingsceremonie voor gesneuvelde militairen van Binnenl...

Voor de achtste keer werd op zondag een herdenkingsceremonie gehouden ter nagedachtenis aan de 72 gesneuvelde militairen van het binnenlands conflict dat woedde van 1986 tot 1992. Tijdens de ceremonie...

Charles  Pahlad is onlangs op 81 jarige leeftijd overleden. Hij was een botenbouwer van de derde generatie, opgevoed in het katholiek geloof en woonde in zijn jeugd in de buurt Combe. Het meest opvallend was hij echter in zijn politieke carrière. Hij was van 2005 tot en met 2015 assembleelid van de NDP, maar omdat hij niet mee wilde werken aan de groffe corruptie met de grond voor het Wanica Ziekenhuis, trad hij uit de partij en werd vervolgens met open armen ontvangen door de VHP. Echter waren zijn politieke overstappen niet zo puur opportunistisch als het oppervlakkig lijkt.

Politieke partijen

Als vele christelijke en muslim hindostanen was de keus voor de NPS voor Pahlad vanzelfsprekend. De NPS had ook dankzij de charismatische en populistische leider  Pengel  de meerderheid in het parlement  Bovendien was de vader van Charles Pahlad goed bevriend met  de latere premier Johan Pengel, meer bekend  als Jopie Pengel.

Het algemeen levend idee, dat de NDP voor het grootste deel bestaat uit jeugdigen en ontevreden NPS ers en VHPers, klopt zeker voor de toenmalige NPSer Pahlad. De NPS, liever gezegd de NPK combinatie, had een laks en corrupt beleid.

Ontwikkelingsgelden voor bijvoorbeeld het asfalteren van wegen, bouw Nationaal archief, de volkwoningbouwwijken Geyersvlijt en Hanna’s lust werden door aannemers en politici ontvreemd (gestolen) en ze bleven jarenlang onafgebouwd staan. De Bond Militair Kader olv Bouterse kwam in opstand tegen het feit dat de regering Arron en  Lachmon (NPS en VHP) hun salaris beloften al bijna vijf jaar niet nakwamen tegenover de Surinaamse militairen die in Nederland opgeleid waren en in 1975  remigreerden om in dienst te treden van de Surinaamse Krijgs Macht.

Sympathie Revolutie  

Een heleboel recht geaarde Surinamers waren na 25 februari 1980 ingenomen met de opbouwende handelingen van de Nationale Militaire Raad en ondersteunende kleine progressieve partijen. Paramaribo werd schoon gemaakt en gehouden, binnen twee weken kwam er 24 uur per dag water uit de kraan wat voorheen maar enkele uren per dag gebeurde in Paramaribo toen.

Er werden straatstenen geleverd in buurten met deplorabele wegen en de bewoners stroopten spontaan en saamhorig hun mouwen op om de wegen te bestraten. De volkswoningen werden afgebouwd Het Staatsziekenfonds (SZF) werd opgericht nadat enkele NPS types jaren geld verspilden en klungelden met een AZV in oprichting. De spanningen die heerste tussen veel hindoestaanse en Afro Surinamers veranderde in een hoopvolle en vaak vruchtbare samenwerking.

Staatsolie werd opgericht, waar ingenieur Jharap en collega’s van buitenlanders leerden het bedrijf op te zetten: Vertrouwen in Eigen kunnen. Asiana bejaardentehuis werd afgebouwd en ingericht en de arme oudjes werden bevrijd uit het krottige ’s Lands Weldadigheids Gesticht waar ze pinaarden terwijl er tingi fowru’s (grote aasvogels) op het terrein scharrelden.  Dit lezende begrijpt u zelf waarom ook de als sociaal voelend bekend staande Pahlad, die benadrukt een hekel te hebben aan fufuru (= corruptie/ diefstal), veel sympathie voelde voor de revolutie of Revo van de Nationale Militaire Raad die al deze verbeteringen doorvoerde.

Foto; (Dagblad Suriname) Charles -Oom Tjallie- Pahlad

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIn Memoriam Charles Pahlad, man van goodwill en welvaart (1)