maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

In memoriam Charles Pahlad, 81 jaar (deel 2)

lees ook ...

Inheemse gemeenschappen van Suriname luiden noodklok bij VN-...

Tijdens de 141ste VN-zitting over het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten in Genève, heeft basya Louis Biswane van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VID...

Terwijl hij aanvankelijk sympathie had voor de militairen die een coup pleegden in Suriname, vanwege hun positieve handelingen, veranderde dat helemaal eind 1982. Voor velen, ook voor Charles Pahlad kwam de Nationale Miltaire Raad afstotend en afschuwelijk over vanwege onderdrukking en mishandeling van de kritische pers en -personen, hetgeen uitmondde in het dieptepunt van 8 december 1982. Toen liet de thans na 41 jaar hoofdveroordeelde Bouterse 15 tegenstanders van zijn regiem  vermoorden (vakbondsleiders, journalisten, juristen, een ondernemer en een militaire officier) en 3 mediahuizen liet hij verbranden.: Radika, de Vrije Stem en ABC alsook het gebouw van de Moederbond.

Pahlad hielp persoonlijk de familie Radhakishun -eigenaar van Radika- te onstnappen uit Suriname via Frans Guyana omdat zij eveneens in gevaar waren. Pahlad hield zich vanaf toen uitsluitend bezig met zijn welvarend botenbedrijf en zijn muziekgroep the Silver Strings. Charles Pahlad zelf was een zanger met A-enthousiasme en B-kwaliteit wat zingen betreft van zijn geliefde Hindi popsongs, waarbij hij het liefst eigen lokale composities zong.

Aantrekking NDP

Decennia later, in  2005, wist Desi Bouterse de goodwill van Pahlad toch aan te spreken met de woorden: Tjallie, de NDP is een chaos, kan je me helpen orde op zaken te stellen in de partij en je kandidaat stellen voor district Wanica. Pahlad stemde toe maar stelde als voorwaarde dat hij er uit zou stappen als er misdadigheid zou zijn in de NDP, met name drugshandel en/of  fufuru (Corruptie).

Kort samengevat was het resultaat dat Charles Pahlad tweemaal voor een termijn als assembleelid van randdistrict Wanica voor de NDP gekozen werd van 2005 -2010 en 2010 -2015. In  2015 kreeg hij het voor elkaar om 10 hectare grond cadeau te krijgen van een grond eigenaar zodat China, die daartoe bereid werd gevonden, daar een regionaal ziekenhuis kon bouwen. Dat ze bij dit grote project geen geld konden maken (lees stelen) hinderde enkele NDP toppers.

Fufuru

NDP toppers kwamen  bij Pahlad met het voorstel om een rekening van 5 miljoen Aerikaanse dollar te presenteren aan de staat, zogenaamd nodig om de grond te kopen en dat gestolen bedrag uit de staatskas, zou dan onder vier personen verdeeld worden, waaronder Pahlad. Pahlad werd hier zo boos over, dat hij uit de NDP stapte.

Schuldbewust biechtte “Óom Tjallie” Pahlad in 2017 bij een Parbode journalist op: ik heb zeker gezondigd door bij de NDP terecht te komen. Toen hij als waarnemer bij de verkiezingscampagne van 2015 met applaus werd ontvangen bij een VHP vergadering, maakte hij kort daarna van zijn populariteit gebruik door met een hele groep NDPers uit Wanica naar de VHP over te stappen

Maar Pahlad  werd nooit lid van de VHP en was verder helemaal klaar met de politiek en het ondernemerschap, hij droeg zijn welvarende botenbedrijf over aan zijn zoon. Oom Tjallie leefde de laatste 10 jaar  in alle rust, met als enige activiteit dat hij zijn eigen groente en fruit plantte om zijn woning in het district Wanica. Moge zijn ziel de eeuwige rust vinden.

Foto Charles Pahlad van Dagblad Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIn memoriam Charles Pahlad, 81 jaar (deel 2)