zaterdag 25 mei 2024
32 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
4.8
(4)

In 1982 werden 13 voetballende jongens vermoord

lees ook ...

Brunswijk: “2000 personen al geregistreerd voor PL-massameet...

De politieke partij Pertjajah Luhur (PL) zal op zaterdag 25 mei 2024 een massameeting organiseren in haar partijcentrum te Beekhuizen. Deze bijeenkomst zal ook worden ondersteund door hun coalitiepart...

Het volgende bericht gaat over een onverkwikkelijke gebeurtenis in 1982 en moet gezien worden in het kader van de slepende rechtszaak van Desire, Delano Bouterse anno 2022, waar nu wel een eind aan mag komen. Hoe daar een eind aan komt? Dat is aan de rechters.

In een krant van 09 december 1982 lezen we dat militairen van ex- president Desi Bouterse(toen dictator) dertien jongens tussen de 16 en 20 jaar bij het voetballen hadden overvallen en geëxecuteerd.

De moordpartij bij Klaaskreek, een klein dorp in het district Brokopondo, was op 08 december gemeld, maar het drama had zich het einde van de week daarvoor, donderdag of vrijdag, al voltrokken. De voetballers werden door de militairen, die het dorp onverhoeds en zonder reden waren binnengevallen, gedwongen op de grond te gaan liggen en werden daarna zonder enige aanleiding één voor één doodgeschoten.

Een legereenheid hield in het dorp één van de vele bloedige dagelijkse razzia’s, waarmee de machthebbers in Suriname kennelijk de bedoeling hebben de bevolking schrik aan te jagen voor steun aan de guerrilla’s van Ronny Brunswijk. Het jungle-commando was toen in Oost-Suriname heer en meester, vooral dank zij steun van de boslandbevolking. De wraakacties van de toenmalige overheid tegen de onschuldige mensen hebben indertijd dagelijks tientallen levens gekost.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIn 1982 werden 13 voetballende jongens vermoord