zondag 28 mei 2023
27.1 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Importstop broedeieren en vogels vanwege vogelgriep in EU

lees ook ...

KPS besteedt service en reparatie aan dienstvoertuigen uit

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft per 22 mei jongstleden  bekendgemaakt  dat er in het kader van uitbesteding van service en reparatiewerkzaamheden aan dienstvoer...

De import van broedeieren en levende vogelsoorten vanuit de Europese Unie (EU) en met name Nederland, is door Suriname tijdelijk stopgezet. De Veterinaire Inspectie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) trok aan de bel toen het bericht van de besmetting in Europa bekend werd. Het tijdelijke verbod voor import van broedeieren alsook vogelsoorten uit Nederland geldt voor alle bedrijven in Suriname en werd opgelegd om de import en uitbraken van ziekten bij dieren in Suriname te voorkomen. Het verbod geldt niet voor landen zoals de Verenigde Staten of Brazilië, waar enkele Surinaamse bedrijven hun broedeieren van verkrijgen.

Waarnemend directeur Veeteelt, Anand Chotkan van het ministerie van LVV, zegt dat er inderdaad een uitbraak van vogelgriep is in de EU, met name Nederland waar het risico van besmetting hoog is. Hij zegt dat vogelgriep een verzamelnaam is van verschillende varianten van vogel griepsoorten. ‘De meest significante ziekten voor de pluimveesector zijn de Low Pathogenic Avian Influenza (LPAI) welke géén tot nauwelijks symptomen en/of sterfte veroorzaakt bij pluimvee en de High Pathogenic Avian Influenza (HPAI) welke zeer ernstige ziekteverschijnselen en hoge sterftecijfers veroorzaakt in pluimvee tot 100% mortaliteit binnen 48 uur’.

Momenteel is de vogelgriep die in Nederland heerst de H5N8 variant, welke een variant is van de HPAI. Naar zeggen van Chotkan heeft deze ziekte momenteel niet echt hevige verschijnselen bij mensen, maar de wereld gezondheidsorganisaties hebben aangegeven dat als er een mutatie is, die wel kan leiden tot verspreiding van mens tot mens, en ernstige gevolgen kan hebben. Een ongewilde import van deze ziekte uit een besmet gebied zal volgens Chotkan onze pluimveesector totaal te gronde brengen. Indien deze ziekte Suriname binnenkomt, kan het ook de wilde vogelpopulatie besmetten en een permanente bron van besmetting creëren, welke in Nederland momenteel ook het geval is.

Voor de lokale pluimveesector zal deze importstop nauwelijks voelbaar zijn, omdat de meeste bedrijven hun broedeieren verkrijgen uit de USA. Hierdoor komt de continuïteit van de import niet in gevaar. ‘Bijna 90% van de broedeieren die uitgebroed worden in Suriname komen uit Amerika’. Directeur Chotkan doet een dringend beroep op de pluimveehouders om zich te blijven houden aan de vastgestelde regels van LVV en zegt dat de gemeenschap zich geen zorgen hoeft te maken. “Dagelijks checken wij de ontwikkelingen in Europa hoe de situatie daar is”, aldus de waarnemend Directeur Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameImportstop broedeieren en vogels vanwege vogelgriep in EU