zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
5
(1)

Importeurs krijgen in beslag genomen zonnebloemolie terug

lees ook ...

Exploitatie kosten MZ nog niet afgelost

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zich niet gehouden aan afspraken gemaakt met de Medische Zending Primary Health Care (MZ) om achterstallige exploitatie kosten te betalen. Een raadsvoorstel om...

De zonnebloemolie die onlangs bij importeurs in beslag was genomen door medewerkers van de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Technologische Innovatie en Ondernemerschap (EZ) is teruggeven. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na een door hun ingesteld onderzoek besloten om de partij zonnebloemolie vrij te geven.

Het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) had aan de EZ-minister een brief gericht, waarna er constructief overleg is geweest tussen de EZ-minister ad-interim Rishma Kuldipsingh en haar staf, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking (BIBIS) Albert Ramdin enerzijds en het Coördinatieteam van het PLIS anderzijds.

De reden van het overleg was de verontwaardiging van het PLIS, over de acties van de ECD bij twee importeurs. De importeurs konden op het moment van de controle geen onderliggende documenten overleggen.

Naderhand hebben beide importeurs middels de leveringsnota’s en facturen kunnen aangeven, waarom deze partijen aanwezig waren in de magazijnen. Minister Kuldipsingh benadrukt, dat ECD heeft gehandeld op basis van de situatie op het moment van de controle ingevolge de vigerende wettelijke regelingen ter zake.

Aan PLIS is door de ministers gevraagd om ondersteuning te verlenen aan de overheid, zodat de juiste prijzen door de consument worden betaald en er rust komt op het prijzenfront. Het ministerie van EZ en het PLIS zullen voortdurend in overleg blijven om gezamenlijk de uitdagingen aan te gaan, zodat de marktwerking efficiënt kan plaatsvinden en de bevolking voorzien wordt van de juiste prijzen voor goederen.

ECD zal onverkort doorgaan met haar controlewerkzaamheden. De ECD-medewerkers moeten te allen tijde de controlewerkzaamheden kunnen uitvoeren, aangezien controle op de juiste winstmarges de hoogste prioriteit heeft van de regering.

Sinds bekend werd dat er een tekort zou zijn aan zonnebloemolie is de prijs enorm gestegen. Ook Suriname heeft hiermee te maken gehad. Werd een fles van 900 ml voor SRD 50 verkocht vóór de oorlog in Oekraïne, is de prijs gestegen naar tussen de SRD 60 en SRD 80. In vele winkels mag maar een fles per klant worden gekocht. Er ontstonden zelf lange rijen voor het aanschaffen van spijsolie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameImporteurs krijgen in beslag genomen zonnebloemolie terug