dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
0
(0)

Import broedeieren hoeft niet in de toekomst

lees ook ...

Eerste resultaten voorstudie Corantijnbrug zijn binnen

Na een traject van voorbereidingen door Suriname en Guyana  werd op 04 mei 2022 door de Surinaamse regering aan het ingenieursbureau WSP Caribbean de opdracht gegeven om de nodige voorstudies te doen ...

De pluimveesector kan zelfvoorzienend worden volgens Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimveesector Suriname(APSS). Broedeieren worden gedeeltelijk geïmporteerd. Het ander deel komt van de lokale markt.  Covid-19  heeft invloed gehad op deze sector. De wekelijkse vlucht uit Miami is nu vervangen door een bootreis van drie weken.

“Het is de bedoeling dat we eraan gaan werken om binnen een paar jaar zelfvoorzienend te zijn.” zegt de voorzitter. Wij importeren uit de Verenigde Staten en Nederland. Nu is er een tijdelijke importstop voor broedeieren en vogelsoorten uit dat land om veiligheidsredenen. Er zijn bepaalde ontwikkelingen in dat land. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij wil voorkomen dat wij ziekten importeren. Dit heeft erin geresulteerd dat wij een tekort hebben nu van 10 tot 15 procent. Volgens Kanhai zal er geen schaarste ontstaan aan kip. Er wordt ook kip uit  Brazilië geïmporteerd. Het tekort dat is ontstaan zal  opgevangen worden. Ook andere pluimveehouders zullen hierop inspelen.

De sector doet er alles aan om een stabiele markt te handhaven, ondanks de situatie. Onze behoefte aan kip is op dit moment 175.000. Ruim 200.000 broedeieren worden ingezet om aan de vraag te voldoen. De voorzitter zegt verder dat er 150.000 eieren nodig zijn wekelijks. Deze zijn te vinden in de supermarkten. Een rek kost nu SRD.65,- tot SRD.80,-.

“Eigenlijk is een ei niet duurder geworden als je het omrekent naar de euro. Het is hetzelfde als een jaar terug, maar door de ontwaarding van onze munt lijkt het dus duurder. Het is hetzelfde als bij alle andere voedingswaren”, geeft hij door. Alle grondstoffen worden in valuta betaald. Als de koers omlaag gaat, zal dat ook te merken zijn aan de prijs van de eieren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameImport broedeieren hoeft niet in de toekomst