dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
4
(1)

Impact Covid-19 onder jongeren in Suriname wordt onderzocht

lees ook ...

Overhandiging van geloofsbrieven: president Santokhi ontvang...

Acht niet-residerende ambassadeurs hebben hun geloofsbrieven overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi in het presidentieel paleis. Vertegenwoordigers uit Zimbabwe, Colombia, Zwitserland, Mal...

De impact van Covid-19 onder jongeren in Suriname wordt onderzocht. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) doet dit samen met het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef), zegt minister Uraiqit Ramsaran. Kinderen behoren tot de doelgroepen van zijn ministerie. Er wordt al heel lang gesproken over de geestelijke gezondheid, maar dat dit onderwerp door Covid-19 nu nog meer aan de orde is.

Door de Covid-maatregelen waaronder lockdowns waren burgers, in het bijzonder kinderen, verplicht om thuis te blijven. “Het langdurig thuisblijven, kan zorgen voor heel veel situaties en stress, en kan daarom mogelijk ook parten hebben gespeeld bij de achteruitgang van de geestelijke gezondheid.” Ramsaran sprak onlangs tijdens de Unicef Youth Convention on Adolescent Mental Health in Suriname in de Ballroom van Torarica.

Het onderzoek naar de effecten van de pandemie op kinderen binnen de verschillende kindertehuizen begon vorig jaar met de kick-off te Atjoni. In de eerste fase van het project wordt in alle districten een tehuis aangedaan en ook hygiëne- en spelmateriaal gedoneerd. In de tweede fase worden er groepsdiscussies gehouden onder de jongeren onder supervisie van getrainde begeleiders.

Tijdens de discussies kunnen de jongeren hun emoties uiten en hun mening geven over hun ervaring met de pandemie. De begeleiders van de verschillende opvangtehuizen krijgen ook tools mee hoe te handelen bij kinderen die geestelijke problemen hebben. “Het vroegtijdig signaleren kan helpen bij het krijgen van adequate begeleiding en kan voorkomen dat de situatie verergerd tot depressie en in het ergste geval zelfmoord.”

Minister Ramsaran benadrukte dat de ervaringen van kinderen worden meegenomen bij het maken van beleid om de geestelijke gezondheid binnen de instellingen te bevorderen. Hij zei dat de regering ervan bewust is dat de jongeren de toekomst zijn. Daarom wordt volgens hem continu gekeken hoe het beleid te verbeteren.

De Sozavo-topman lichtte ook de kinderen- en jongeren telefoonhulplijn 123 toe. Het gaat om een 1x24u dienst voor de samenleving, in het bijzonder de jeugd waar er gratis gebeld kan worden voor adviezen of een luisterend oor. Deze hulplijn is ook tot stand gekomen in samenwerking met Unicef.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameImpact Covid-19 onder jongeren in Suriname wordt onderzocht